A lómenhelyen azt hitték, az állam jószágait gondozzák

A lómenhelyen azt hitték, az állam jószágait gondozzák

Fotó: Flickr

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A töreki lómenhelyen évekig azt hitték, hogy az állam jószágait gondozzák – derült ki azt követően, hogy Vadai Ágnes írásbeli kérdéssel fordult Nagy Istvánhoz. A 24.hu több cikket is jegyzett már a Dharma Ló Menedék Alapítványról, amely az állatvédelmi törvény miatt elkobzott lovakat ugyan befogadta, támogatást mégsem kapott. Az agrártárca ráadásul ingyenes használatra ígérte nekik azt az épületet, amit aztán a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. árverésre bocsátott. Vadai ezért azt kérdezte az agrárminisztertől, ki vetett szemet a töreki lómenhely ingatlanjaira?

Nagy István helyett a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszolt. Fónagy János közlése szerint az alapítvány jelenleg egyetlen állami jószágról sem gondoskodik, az államtól átvett feladatot nem teljesít. Ez már csak azért is érdekes, mert az alapítvány viszont úgy tudta, hogy a több mint 130 nagy testű mentett állat, amit tart, állami tulajdonban van.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda közlése szerint a siófoki ingatlan, amely állami tulajdonban van, jogi értelemben és funkciójában is alkalmatlan lótartásra. A Dharma Ló Menedék Alapítvány pedig jogcím nélkül használja azt szerintük. Az ingatlant ugyanis önkényesen foglalta el, a zárakat lecserélte, az MNV Zrt.-vel az érdemi kommunikációt megszüntette, használati díjat pedig nem fizet. Így az alapítvány a közlés szerint több mint bruttó nyolcmillió forint használati díjjal tartozik.

Fónagy elmondása szerint a modern, közel 90 millió forintos lakóingatlan eladásáról azért született döntés, mert a használó a több milliós tartozásfelhalmozás mellett sem volt hajlandó együttműködni.