A magyar bankrendszer kilátását is negatívra módosította a Moody's

A magyar bankrendszer kilátását is negatívra módosította a Moody's

Euró-bankjegyek (Fotó: Sara Kurfeß/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több európai bankrendszer kilátását negatívra módosította csütörtökön a Moody's Investors Service. Azzal a várakozásával indokolta a döntést, hogy koronavírus okozta járvány kedvezőtlen hatást gyakorol e bankrendszerek működési környezetére – áll a hitelminősítő elemzésében.

A Moody's Londonban bejelentett intézkedése a magyar, a norvég, a finn, a portugál és a szlovák bankrendszert érinti.

A Moody's várakozása szerint a koronavírus-járvány miatt az európai gazdaságok teljesítménye kumulatív bázison számolva valószínűleg visszaesik az idei év első felében. Jóllehet a költségvetési és a monetáris ösztönző lépések hatására 2020 második felében és 2021-ben várhatóan a hosszú távú folyamatokból levezethető ütemnél gyorsabb lesz a kilábalás Európában, valószínűtlen azonban, hogy a második negyedévben kieső kibocsátási értéket be lehet hozni – írja az MTI az elemzés alapján.

A Moody's szerint ebben a környezetben növekedésnek indul az érintett bankrendszerek problémás kinnlevőség-állománya, a növekvő tartalékolás pedig csökkenti a jövedelmezőséget.