A magyar családok többsége nem zárkózna el az örökbefogadástól, ha csak azon az úton lehetne gyermeke

A magyar családok többsége nem zárkózna el az örökbefogadástól, ha csak azon az úton lehetne gyermeke

A Kőszegi SOS Gyermekfalu (Fotó: www.sos.hu/koszeg)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

 

Több mint 1000 embert kérdezett meg az SOS Gyermekfalvak a gyermekvállalási elképzeléseikről. A válaszadók legnagyobb hányada (81,7 %) – amennyiben nem lehetne természetes úton gyermeke – az örökbefogadást részesítené előnyben, 71 %-a vállalná be az asszisztált reprodukciós eljárást (mesterséges megtermékenyítést, lombikbébi-eljárást), minden harmadik megkérdezett pedig azt is el tudná képzelni, hogy béranyát fogadna, ha a jogszabályok megengednék. Minden második válaszadó nyilatkozta azt, hogy partner nélkül is vállalna gyereket.

Szintén minden második válaszadó szerint kettő az ideális gyereklétszám, negyedük gondolja úgy, hogy a három gyermek a megfelelő a családban. Majdnem minden második megkérdezett úgy véli, az a legjobb, ha az anya a gyerek három éves kora után megy vissza dolgozni, harmaduk szerint elég a gyerek két éves koráig marad otthon.

A gyermekvállaláshoz legtöbben (74,3 %) a házasságot tartják az optimális párkapcsolati formának, de csak negyedük véli úgy, hogy az mindenképpen szükséges. Minden második megkérdezett a bejegyzett élettársi kapcsolatot és a házasságon kívüli párkapcsolatot is elfogadhatónak tartja a családalapításhoz.

Az SOS Gyermekfalvak arra is kíváncsi volt, mit gondolnak az emberek arról, amikor a gondoskodásba került gyermekek mégis visszakerülneka  családjukba, mert a szülők életkörülményei rendeződtek. A többség (80 %) megengedően áll ehhez, ha az a család lakáskörülményei miatt volt szükség gondozásba vételre, ha azonban alkoholbetegség miatt került el a gyermek a családjától, már csak minden második megkérdezett támogatja a hazakerülést. A családon belüli erőszakkal kapcsolatosan a válaszadók közel 40% visszaengedné a gyermeket családjába, ha a kiváltó ok megszűnik, például új párkapcsolat révén.

„Éves szinten az állami gondoskodásban élő gyerekek 4-5 százalékánál fordul elő, hogy visszakerülhetnek vér szerinti családjukba, ennél valamivel magasabb arányban, hozzávetőlegesen 7 százalékban fogadják őket örökbe. Az esetek többségében azonban a nevelőszülőkhöz került gyermek gyermekvédelmi gondoskodásban nő fel. Évente közel 800 olyan gyermek van, aki 10 évesnél idősebb vagy fogyatékkal él, így nincs esélye az örökbefogadásra, miközben 2700 pár várakozik gyermekre. Ha egy gyermeket egyszer kiemeltek a családjából, 10-ből 8 esetben ez egy életre szól. Ezért van szükség az SOS-nevelőszülőkre és támogatásukra is, hogy minden gyerek családban nőhessen fel” – nyilatkozta Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak szakmai vezetője.