„A Magyar Hang középen van, azért nem javasoltam” – a kormányfő által felkeresett trafikost kérdeztük

„A Magyar Hang középen van, azért nem javasoltam” – a kormányfő által felkeresett trafikost kérdeztük

Wölfinger László újságos (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdán alaposan megnőtt a forgalom egy józsefvárosi újságosnál: előbb Orbán Viktor látogatott oda, hogy „kormánygyalázó” újságokat vásároljon, aztán miután a vásárlásról készült videó kikerült a miniszterelnök Facebook-oldalára (sokatmondó címmel: Megtaláltam az „elveszett” sajtószabadságot!), törzsvevők, újságírók és „katasztrófaturisták” látogatták meg az alig négy négyzetméteres trafikot a Szigony és Práter utcák sarkán.

A tulajdonos, Wölfinger László egyébként lassan 24 éve árul ott újságot, feltöltőkártyát telefon-, áram- és gázszolgáltatókhoz. És, mint a miniszterelnöki videóból kiderült, kávét – Orbán Viktor ugyanis abból is vásárolt cukor és tej nélkül, „csak úgy mezítláb.”

Szerda délután mi is felkerestük a trafikot, és valóban: az előttünk álló fiatalember is vásárlás közben hosszan arról kérdezte a trafikost, milyen volt a magas rangú látogatás. Wölfinger László lapunk kérdésére azt mondta, hogy mivel a miniszterelnök kifejezettén „kormánygyalázó” újságokat kért, a Magyar Hang nem is jutott eszébe – azt ugyanis kritikus, ám középen álló orgánumnak tartja. Az viszont kimaradt a videóból, hogy 168 Órával, illetve Magyar Naranccsal azért nem tudott szolgálni, mert azok elfogytak.

A trafikos is aggódik a nyomtatott sajtó visszaszorulása miatt – mivel fogynak az olvasók, ő maradt az utolsó klasszikus újságárus Belső-Józsefvárosban. Azt mondja, az ellenzéki lapok most jobban fogynak, de ez egy természetes dolog – több mint két évtized alatt azt tapasztalta, hogy a kormányzati ciklusok végére kelendőbb a kormánykritikus hang a kormányt dicsérőnél. A férfi magát nemzeti érzelműnek tartja, de már nem szavazna a kormányra – mivel több nyelven beszél, németül mondja a szerinte legfontosabb dolgot, amit figyelmen kívül hagy a kormány: Leben und leben lassen, vagyis élni és élni hagyni.

A józsefvárosi újságosbódé, ahová Orbán Viktor betért (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Orbán Viktornak javasolta, hogy a Hajrá, magyarok! jelszó helyett a Szózat első sorát használja inkább (Hazádnak rendületlenül/ Légy híve, oh magyar), de a kormányfő szerint ez túl komoly. Azt is megkérdezte tőle, miért pont őt látogatta meg, mire a miniszterelnök azt mondta, vannak barátai a parlamentben, és ők javasolták – alighanem Kocsis Máté korábbi nyolcadik kerületi polgármester lehetett a tippadó. 

A férfi azt reméli, a hirtelen jött hírnév sok embernek eszébe juttatja őt a jövőben is, és megszaporodnak a vevők a város egyik utolsó trafikjában. 

A kormányfő a videóval egyébként arra reagált, hogy egyedüli uniós vezetőként felkerült a Riporterek Határok Nélkül újságíró szervezet által összeállított, „a sajtószabadság ellenségeit” listázó dokumentumra. Olyanokkal került egyébként egy listára, mint Vlagyimir Putyin, Kim Dzsongun, Recep Tayyip Erdogan vagy éppen Aljakszandr Lukasenka.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

„Imádkoztam Dobrev Kláráért” – Magyar Hang-ajánló

„Imádkoztam Dobrev Kláráért” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Márki-Zay Péterrel, Chikán Attilával és Enyedi Ildikóval! Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter? Kire szavaztak a közélet ismert arcai? Milliókat érnek Szijjártó helikopterezései, de egy fillért sem fizet érte! Keresse a friss Magyar Hangot, Budai Hang mellékletünkkel!

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

Pogátsa Árnyékot vet, de még így se, még vele se találjuk a hazai középosztályt