„A Magyar Hang középen van, azért nem javasoltam” – a kormányfő által felkeresett trafikost kérdeztük

„A Magyar Hang középen van, azért nem javasoltam” – a kormányfő által felkeresett trafikost kérdeztük

Wölfinger László újságos (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdán alaposan megnőtt a forgalom egy józsefvárosi újságosnál: előbb Orbán Viktor látogatott oda, hogy „kormánygyalázó” újságokat vásároljon, aztán miután a vásárlásról készült videó kikerült a miniszterelnök Facebook-oldalára (sokatmondó címmel: Megtaláltam az „elveszett” sajtószabadságot!), törzsvevők, újságírók és „katasztrófaturisták” látogatták meg az alig négy négyzetméteres trafikot a Szigony és Práter utcák sarkán.

A tulajdonos, Wölfinger László egyébként lassan 24 éve árul ott újságot, feltöltőkártyát telefon-, áram- és gázszolgáltatókhoz. És, mint a miniszterelnöki videóból kiderült, kávét – Orbán Viktor ugyanis abból is vásárolt cukor és tej nélkül, „csak úgy mezítláb.”

Szerda délután mi is felkerestük a trafikot, és valóban: az előttünk álló fiatalember is vásárlás közben hosszan arról kérdezte a trafikost, milyen volt a magas rangú látogatás. Wölfinger László lapunk kérdésére azt mondta, hogy mivel a miniszterelnök kifejezettén „kormánygyalázó” újságokat kért, a Magyar Hang nem is jutott eszébe – azt ugyanis kritikus, ám középen álló orgánumnak tartja. Az viszont kimaradt a videóból, hogy 168 Órával, illetve Magyar Naranccsal azért nem tudott szolgálni, mert azok elfogytak.

A trafikos is aggódik a nyomtatott sajtó visszaszorulása miatt – mivel fogynak az olvasók, ő maradt az utolsó klasszikus újságárus Belső-Józsefvárosban. Azt mondja, az ellenzéki lapok most jobban fogynak, de ez egy természetes dolog – több mint két évtized alatt azt tapasztalta, hogy a kormányzati ciklusok végére kelendőbb a kormánykritikus hang a kormányt dicsérőnél. A férfi magát nemzeti érzelműnek tartja, de már nem szavazna a kormányra – mivel több nyelven beszél, németül mondja a szerinte legfontosabb dolgot, amit figyelmen kívül hagy a kormány: Leben und leben lassen, vagyis élni és élni hagyni.

A józsefvárosi újságosbódé, ahová Orbán Viktor betért (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Orbán Viktornak javasolta, hogy a Hajrá, magyarok! jelszó helyett a Szózat első sorát használja inkább (Hazádnak rendületlenül/ Légy híve, oh magyar), de a kormányfő szerint ez túl komoly. Azt is megkérdezte tőle, miért pont őt látogatta meg, mire a miniszterelnök azt mondta, vannak barátai a parlamentben, és ők javasolták – alighanem Kocsis Máté korábbi nyolcadik kerületi polgármester lehetett a tippadó. 

A férfi azt reméli, a hirtelen jött hírnév sok embernek eszébe juttatja őt a jövőben is, és megszaporodnak a vevők a város egyik utolsó trafikjában. 

A kormányfő a videóval egyébként arra reagált, hogy egyedüli uniós vezetőként felkerült a Riporterek Határok Nélkül újságíró szervezet által összeállított, „a sajtószabadság ellenségeit” listázó dokumentumra. Olyanokkal került egyébként egy listára, mint Vlagyimir Putyin, Kim Dzsongun, Recep Tayyip Erdogan vagy éppen Aljakszandr Lukasenka.