A Magyar Hang nem lehet ott Ferenc pápa látogatásának sajtónyilvános eseményein

A Magyar Hang nem lehet ott Ferenc pápa látogatásának sajtónyilvános eseményein

Beléptetésre váró újságírók a Dísz téren 2023 április 28-án. (Fotó: Magyar Hang:Bodacz Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába küldtük el minden formai követelménynek megfelelően a Ferenc pápa budapesti látogatásának sajtónyilvános rendezvényeire való regisztrációnkat, a Magyar Hang mégsem lehet jelen az eseményeken – vált egyértelművé péntek reggel, amikor nem nyertünk bebocsátást a Sándor-palotába, ahol a katolikus egyházfő hivatalos fogadtatása kezdődött 11 órakor. Az eseményen Novák Katalin köztársasági elnök mellett részt vett Orbán Viktor kormányfő is.

Voltak előjelei annak, hogy a kormány a katolikus egyházfő látogatását is kihasználja arra, hogy betartson lapunknak – ezt könnyen meg is teheti, hiszen az eseményeket a Magyar Hang elhárításában sok éves gyakorlattal rendelkező Miniszterelnöki Kabinetiroda szervezi (felelős: Kovács Zoltán államtitkár), a sajtónyilvános eseményekre is náluk kellett regisztrálni.

A határidő előtt két és fél héttel küldtem el jelentkezésemet, amit biztosan megkaptak, arra ugyanis még futotta a kabinetirodától, hogy egy válaszlevélben kérjék a beléptetéshez szükséges adatbekérő dokumentumot, személyes adataimmal kitöltve. Arra azonban már nem, hogy arról tájékoztassanak, a szokottnál vélhetően szigorúbb és hosszadalmasabb beléptetéshez hol és mikor kell megjelenni. Vagy akár azt, hogy ne menjek, mert pápa ide vagy oda, itt is él a lapunk elleni bojkott. De jelzésértékű volt az is, hogy a „pápalátogatás biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs” ülését követő április 25-i sajtótájékoztatóra már nem kaptunk meghívót.

Ezt követően e-mailben kérdeztem, mi az oka annak, hogy ezen az tájékoztatón nem vehettünk részt, illetve hogy az összesen négy pápai rendezvényre való jelentkezésünket elfogadták-e és ha nem, annak mi az oka. Válaszra nem méltattak.

Végül azt, hogy Ferenc pápa ünnepélyes fogadtatására hol és mikor történik a sajtómunkások beléptetése, más orgánumoknál dolgozó kollégáktól lehetett megtudni, akik erről részletes tájékoztatást kaptak a kabinetirodától. Minimális esélyt adva annak, hogy regisztrációnk valamilyen csoda folytán mégis sikeres volt, csak erről elfelejtettek tájékoztatni, természetesen megjelentem a megadott helyen és időben, de csaknem hiába.

A helyszínen sikerült beszélnem a Miniszterelnöki Kabinetiroda jelen lévő illetékesével, Szabó Balázzsal, aki csak a helyzet abszurditását tudta fokozni azzal, hogy közölte: azért nem tudták mindenki akkreditációját elfogadni, hogy „minél többen ott lehessenek” a sajtó munkatársai közül. – Helyhiány miatt született ilyen döntés, ezt Kovács Zoltán államtitkár úr is egyértelművé tette a keddi sajtótájékoztatón – igazított el a kabinetiroda embere. Külön kérdésünkre egyértelművé tette azt is, hogy ha eddig nem kaptunk visszajelzést és a beléptetéshez szükséges névre szóló pass-t, akkor már nem is fogunk, így egészen biztos, hogy semelyik sajtónyilvános eseményen nem vehet részt a Magyar Hang. Így nem tudósíthatunk sem Ferenc pápa fiatalokkal való találkozójáról szombaton, az Arénából és a vasárnap délelőtti Kossuth téri szentmiséről sem.

Lapunk másik munkatársa is próbálkozott és hasonló tapasztalatokról számolt be: határidőn belül elküldte a sajtóregisztrációhoz szükséges adatokat, visszajelzést azonban egyetlen egyet sem kapott. A pápalátogatás napjához közeledve írt újabb e-mailt, semmi reakció nem jött, telefonon többször kereste a Miniszterelnöki Kabinetirodát, de többszöri oda-visszakapcsolás során sem tudott eljutni az ügyben illetékes hivatalnokhoz. Ferenc pápa érkezése reggelén a Kabinetiroda központi számán kapott egy elérhetőséget, amin állítólag a sajtóért felelős munkatárssal lehetett beszélni. – Beszélni valóban tudtunk, ám arra nem kaptam választ, mi a gond a jelentkezésemmel, miért nem kapok semmiféle visszajelzést, miért nem lehetek jelen a pápalátogatás sajtóeseményein – írta kollégánk. Elhangzott, hogy volt egy létszámkorlát, de mikor felvetette, hogy munkatársa, aki már közel három hete jelentkezett, szintén nem kapott érdemi visszajelzést, a hölgy megjegyezte, a létszámkorlát nem azzal van összefüggésben, ki milyen gyorsan jelentkezett. – Akkor mivel? Erről ő nem adhat nekem érdemi felvilágosítást. Visszahívást ígért, de ezt már hiába vártam, újabb hívásaimat rendre kinyomta, az üzenetemre azóta sem válaszolt – jegyezte meg kollégánk.

A keddi sajtótájékoztatón Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egyébként arról beszélt, hogy Ferenc pápa látogatása – noha a programok között van, melyik érint állami vonatkozású témákat is – alapvetően apostoli, „lelki természetű" látogatás. – Ferenc pápa látogatása politikai beállítottságtól függetlenül mindenkinek fontos – mondta a politikus, majd azt kérte, a látogatás ideje legyen „treuga Dei", vagyis Isten békéjének időszaka, a politikai harc a látogatás után folytatható.

Arról, hogy hogyan próbálja felhasználni propagandacélokra a látogatást az Orbán-kormány, a Kultúrtáj adásában beszélgettünk meghívott vendégeinkkel.