„A magyar kormány súlyos hibát vétett” – reagáltak az ellenzéki pártok az uniós megegyezésre

„A magyar kormány súlyos hibát vétett” – reagáltak az ellenzéki pártok az uniós megegyezésre

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő az e heti uniós csúcstalálkozót előkészítő videókonferencián vesz részt Budapesten, a Karmelita kolostorban 2022. december 12-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sorra reagálnak az ellenzéki pártok arra, hogy megszületett a megállapodás az EU és Magyarország között a hazánknak szánt forrásokkal kapcsolatban.  

A Momentum szerint kizárólag Orbán Viktor a felelős azért, hogy Magyarország későn és kevesebb pénzt kaphat az Európai Uniótól. A párt politikusai közleményükben leszögezték, több mint 4800 milliárd forint uniós támogatás sorsa továbbra is bizonytalan. 

Cseh Katalin és Donáth Anna európai parlamenti képviselők egyaránt úgy látják, az Ukrajnának szánt közös hitel és a globális minimumadó ügye is bebizonyította: „Orbán részéről elvekről szó sem volt, mindkét ügyet csak a pénzért akadályozta.”

Donáth Anna pedig azt írta: „A magyar kormány súlyos hibát vétett. Azt hitte, az EU gyenge, és nem meri elvenni a támogatásokat. Az EU valóban nem vette el ezeket a pénzeket, csak felfüggesztette – hiszen nem az az érdeke, hogy ne kapjon Magyarország pénzeket, hanem az, hogy jól költse el azt, amit kap. A kormány hibájából azonban újabb hosszú hónapokra marad befagyasztva az EU-s pénzek jelentős része.”

„Csupán haladékot kapott az Orbán-kormány”

Reagált a megállapodásra a Jobbik is. A párt azt írta, konzervatív közösségként mindig azt képviselték, hogy az uniós források járnak a magyar embereknek, de üdvözlik azt is, hogy komoly feltételekhez és folyamatos ellenőrzéshez kötötték a folyósítást. „Azonban le kell azt is szögezni, hogy a Jobbik, mint konzervatív közösség, Európára szövetségeseként tekint, és képes lett volna gyorsabban és előnyösebben megegyezni az európai döntéshozókkal, hogy a súlyos válságban élő magyar emberek hozzájuthassanak a nekik járó pénzekhez. A normális Magyarország azt is jelenti, hogy a keleti agresszor helyett Európával keressük a szövetséget” – fogalmaz a párt közleménye.

Közzétette álláspontját az MSZP is. A párt úgy látja, a felzárkóztatási pénzek elvesztésének veszélye nem múlt el, az Orbán-kormány csupán haladékot kapna, hogy „megfeleljen az európai normáknak.” A párt szerint Magyarország érdeke változatlanul az, hogy veszteség nélkül hozzáférjen az uniós pénzekhez, akár az önkormányzatok és civil szervezetek közvetlen brüsszeli pályáztatásainak lehetővé tételével. „Másfelől pedig az, hogy az EU kikényszerítse a jogrend demokratizálását és a korrupciós kockázatok csökkentését” – fűzte hozzá az MSZP.

Az LMP arról írt, „az európai politika olyan játék, amit nagyon sokan játszanak, a végén pedig a német nagytőke nyer”. Úgy látják, olyan kompromisszum született, amelynek az európai nagyvállalatok biztosan örülnek, mert „Magyarország maradhat adóparadicsom, mert az itthoni társasági adóhoz nem kell hozzányúlni, miközben a reálbér drasztikusan csökken itthon.”

Jávor Benedek fejtette ki talán a leghosszabban véleményét a megállapodásról. A Párbeszéd politikusa hat pontban gyűjtötte össze meglátásait. Szerinte az elfogadott kompromisszum egyértelmű vereség az Orbán-kormány európai ambíciói szempontjából. Bebizonyosodott szerinte, hogy az EU kész keményeb tárgyalópartnerré válni, a konfliktust pedig a mostani megállapodás sem zárja le. Az Orbán-kormány elszigetelődése szerinte figyelemreméltó, viszont tévedés szerinte azt gondolni, hogy a kormányfő megsemmisítő vereséget szenvedett. 

Gyurcsány Ferenc DK-elnök pedig úgy kommentálta: „Kofa lett a kormányfőből. Árus. Az állítólagos magyar nemzeti érdek és saját, illiberálisnak hívott rendszerének szatócsa”.

Hétfő éjszaka derült ki, hogy megegyeztek a Magyarországnak járó uniós forrásokról – a helyreállítási tervről és a jogállamisági csomagról – az uniós nagykövetek a COREPER hétfő esti ülésén. Az alku részeként jóváhagyták az unió 18 milliárdos segélycsomagját Ukrajna számára és a multinacionális cégek globális minimumadóját.