A magyar kormánynak nincs helye az uniós tárgyalóasztalnál – mondja a luxemburgi külügyminiszter

A magyar kormánynak nincs helye az uniós tárgyalóasztalnál – mondja  a luxemburgi külügyminiszter

Forrás: Jean Asselborn Facebook-oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Késedelem nélkül politikai karanténba kell kerülnie Magyarországnak” – jelentette ki Jean Asselborn, luxemburgi külügyminiszter szerdán a Die Weltnek.

Asselborn felszólította az Európai Uniót, hogy tekintettel a magyar miniszterelnök óriásira kiterjesztett hatásköreire, drasztikus ellenlépéseket kell hozni. Nem fogadhatjuk el azt a tényt, hogy az EU-ban diktatórikus kormány létezik” – mondta a luxemburgi politikus.

Kijelentette, nem lehet megengedni, hogy egy olyan ország képviselője üljön az európai tárgyalóasztalnál, amelyet nem egy megválaszott parlament irányít. Az ilyen államok kormányainak nem szabad beleszólni a döntésekbe – tette hozzá.

A luxemburgi kormányzó párt – Asselborn pártja – egyébként szintén az Európai Néppárt tagja, amelyben most ismét megerősödött az a vélemény, hogy a Fideszt ki kell zárni a pártcsaládból. Ezt elsőként a dán Néppárt kezdeményezte, s jelezték, hogy mások is támogatják a kezdeményezésüket.

Az Európai Bizottság ma napirendjére tűzi a tagállamok sürgősségi törvényeinek elemzését. A Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen tegnap nyilatkozatban jelentette ki, hogy „A demokrácia nem működhet szabad és független média nélkül. A véleménynyilvánítás szabadsága és a jogbiztonság elengedhetetlen ezekben a bizonytalan időkben.” Hozzátette azt is, hogy a sürgősségi intézkedések nem tarthatnak határozatlan ideig és biztosítani kell a kormányok intézkedéseinek ellenőrzését is.

Azonnal kizárnák a Fideszt a néppártból a „túlhatalomtörvény" miatt | Magyar Hang

A dán Konzervatív Néppárt EP-képviselőjének tudomása van arról, hogy több más tagpárt is hasonló lépést fontolgat, miután a magyar parlament elfogadta a felhatalmazási törvényt – írja a Népszava. Pernille Weiss lapunknak azt mondta, tudomása van arról, hogy több más tagpárt is hasonló lépést fontolgat, miután a magyar parlament elfogadta a széles körben vitatott felhatalmazási törvényt.