A Sajó ügyében egyeztetett a magyar miniszter szlovák kollégájával

A Sajó ügyében egyeztetett a magyar miniszter szlovák kollégájával

A Sajó folyó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Szalóc (Slavec) közelében 2022. március 14-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hétvégén elkezdődtek a kármentesítési munkálatok a Sajó szlovákiai szakaszán – ezt közölte az Agrárminisztérium azután, hogy Nagy István kollégájával, Ján Budaj Szlovákia környezetvédelmi miniszterével egyeztetett videókonferencia keretében.

Nagy István kiemelte, Magyarország abban érdekelt, hogy minél előbb sikeresek legyenek a kármentesítési munkálatok, ezért üdvözölte, hogy északi szomszédunk konkrét lépéseket tesz a Sajó szennyezésének megállítása érdekében. Azt is mondta, hogy hazánk nem akar Szlovákia belügyeibe beavatkozni, a kialakult helyzetet azonban minél előbb meg kell oldani. Ha bármilyen támogatásra, technológiára szükség van, akkor a magyar szakemberek készek segíteni a szennyezés felszámolásában. – Teremtett világunk megőrzése és fenntartása ugyanis közös kötelességünk – közölte a miniszter.

A Sajó szlovákiai szakaszán először február közepén észlelték a folyó vizének vöröses elszíneződését, amelyet az alsósajói vasércbányából kifolyó víz okozott. Az eddigi vizsgálatok eredménye szerint a folyó vizében a vas mennyisége 12-szer magasabb a határértéknél, továbbá emelkedett mangán-, szulfát- és arzéntartalmat is kimutattak. Itthon nem mérhető határértéken túli szennyeződés, egy árvíz ugyanakkor a szakemberek szerint a szennyezett hordalékot kimoshatja és eljuttathatja a folyó magyar szakaszára is.

Címkék: Nagy István, Sajó