A magyar oldalról lehetne megmenteni a Fertő tavat a kiszáradástól

A magyar oldalról lehetne megmenteni a Fertő tavat a kiszáradástól

Csónakkikötő a Fertő tó magyar szakaszán (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Osztrák lapok szerint Ausztriának és Magyarországnak meg kell kezdeni az érdemi egyeztetéseket arról, hogyan fogják megmenteni a Fertő tavat a kiszáradástól, és biztosítani a terület vízellátását a magyar oldalról. A G7 által szemlézett írás szerint a helyzet annyira rossz, hogy bizonyos területeken már hajók állnak a sárban, és a fürdőzőket is figyelmeztetni kell, hogy ne ugorjanak a derékig sem érő vízbe.

A Wiener Zeitung szerint a tó vízszintje az 1965-ös méréskezdés óta rögzített legalacsonyabb értékhez közelít: egyszer, 2003-ban volt ennél 4 centiméterrel alacsonyabb.

A cikk kiemeli, hogy a korábbi elgondolás, mely szerint a Fertő tó vízkészletét a Mosoni-Dunából kellene pótolni, fontosabb mint korábban bármikor.

A Fertő tó partjára egyébként éppen a Mészáros és Mészáros Kft. tervez vitorláskikötőt és százszobás szállodát egy hatalmas turisztikai beruházás keretei között. Ez ellen civil csoportok és a Magyar Tudományos Akadémia biológus akadémikusai is tiltakoztak.

Címkék: Fertő tó