A magyarok kétharmada egyetért a pedagógussztrájkkal

A magyarok kétharmada egyetért a pedagógussztrájkkal

Közös sztrájkbizottságot alakít a két nagy pedagógus szakszervezet 2021. október 5-én. (Fotó: Pedagógusok Szakszervezete)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyarok kétharmada egyetért a hétfői pedagógussztrájkkal – derült ki a Pulzus Kutató Napi.hu számára készített országos reprezentatív felméréséből. Ráadásul további tizennyolc százalék úgy gondolja, hogy tényleg alacsony a tanárok fizetése, viszont nem sztrájkkal, hanem máshogy kellene az érdekeiket érvényesíteni. Ennek alapján nem lehet meglepő, hogy a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely is elismerte, tényleg kereshetnének többet a pedagógusok. A miniszter egyúttal – a kormányfőre hivatkozva – ígéretet tett arra, hogy a következő ciklusban jöhet egy jelentősebb béremelés. Viszont a sztrájk törvénytelen volt Gulyás szerint.

A magyarok többsége, úgy tűnik, ennek ellenére is támogatja a tanárok hétfői, kétórás tiltakozását, amin húszezren vettek részt. Annak ellenére voltak ennyien, hogy az Emmi igyekezett elvenni a pedagógusok kedvét a tiltakozástól, és utólag is ért retorzió több résztvevőt.

A Pulzus Kutató szerint hatvanhét százalék egyetért a sztrájkkal, tizennyolc százalék pedig úgy gondolja, a pedagógusok bére tényleg alacsony, de más módszert kellene találni a tiltakozásra. Voltak továbbá tizenöt százaléknyian, akik úgy nyilatkoztak, hogy a tanárok így is elég kedvezményt kapnak a hosszú szünetekkel és a rövid munkanapokkal. (Ez a kérdésfeltevés félrevezető lehet, mert a pedagógusoknak az elmúlt évtizedben épp hogy megnövekedtek az adminisztrációs terheik, így sokszor még este is dolgozniuk kell. Továbbá a diákok számára biztosított szünetek egy részét is kénytelenek munkával tölteni.)

Mint kiderült, a férfiak 72 százaléka ért egyet a sztrájkkal, a nőknél ez csupán 63 volt. A követeléseket méltánytalannak érzők körében a nők aránya 19, a férfiaké 11 százalék volt. A 18-39 éves korosztálynak is csak 64 százaléka értett egyet, a hatvan felettieknek viszont 72 százaléka. A részben egyetértők aránya viszont a fiatal felnőtteknél volt a legnagyobb, 24 százalékos. A felsőfokú végzettségűek 76 százaléka értett egyet, a középfokúakénak 59 százaléka, az alacsonyabb iskolázottságúak pedig 69 százalékban sorakoztak fel a sztrájk mellett.