A magyarországi kínai nagykövet szerint sikeres volt Orbán Viktor pekingi látogatása

A magyarországi kínai nagykövet szerint sikeres volt Orbán Viktor pekingi látogatása

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja Hszi Csin-ping kínai elnök (j) Pekingben 2023. október 17-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Sikeres és eredményes volt Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti látogatása Kínában, egyebek között azt mutatta, hogy a két fél között magasabb szintre emelkedett a kölcsönös politikai bizalom – jelentette ki Gong Tao, Kína magyarországi nagykövete pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten az MTI szerint. Az eseményre a Magyar Hangot nem hívták meg. 

Gong Tao úgy fogalmazott, hogy a látogatás révén megerősödött a kétoldalú együttműködés mind az Egy övezet, egy út, mind pedig Magyarország keleti nyitási stratégiájának keretében, és egyértelmű volt a szándék ennek további fokozására. Úgy vélekedett, hogy a két fél együttműködése új típusú nemzetközi kapcsolatokra mutat példát, stratégiai partnerség alakult ki Magyarország és Kína között.

Emlékeztetett arra, hogy a mostani látogatáson a magyar delegáció tíz területen is új együttműködési megállapodást írt alá a kínai kormányzattal.
Hangoztatta, hogy az együttműködés további fokozására adnak lehetőséget azok a rendezvények, amelyeket a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatfelvétel közelgő 75. évfordulója alkalmából tartanak.

A pekingi útról Orbán Viktor is beszélt péntek reggel a közmédiában. Úgy fogalmazott: „én egy antikommunista diák, lázadó mozgalomból jövök, nehezem mondom, hogy bármi jó is volt a kommunizmusban”, „de néha az ember talál ezt-azt, ilyen a Kína kapcsolat”. 1990 után kiemelten jó kínai-magyar kapcsolat maradt ránk, Medgyessy Péter is teljesen ésszerű, sikeres Kína-politikát vitt. Ez a jó kapcsolat óriási lehetőség, ha le tudjuk fordítani a gazdaság nyelvére.

Címkék: Orbán Viktor, Kína