A már 2018 óta vágyott Nemzeti Oltóanyaggyárra is elkülönítettek pénzt év végén

A már 2018 óta vágyott Nemzeti Oltóanyaggyárra is elkülönítettek pénzt év végén

A 2021. évi költségvetési törvényjavaslat az Országházban a tervezet benyújtásának napján, 2020. május 26-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gazdaságvédelmi, oktatási-nevelési, valamint egészségügyi fejlesztések, kulturális tevékenységek finanszírozása, kórházak adósságrendezése és számos helyi kezdeményezés támogatása is szerepel a kormány év végi forrásbiztosító határozatában, amely alapján több mint 860 milliárd forintot fordítanak fejlesztésekre – közölte a Pénzügyminisztérium. A közleményt a Privátbankár szemlézte.

Az év végi 861,8 milliárd forintos költségvetési támogatásnak számos eleme olyan, amely egy-egy fejlesztés vagy beruházás jövő évi előfinanszírozását jelenti – emelték ki.

A helyi önkormányzatok és a megyei jogú városok mintegy 28,6 milliárd forintos plusz forrással számolhatnak. A közúthálózat korszerűsítése mellett számos helyen újulhatnak meg bölcsődék, óvodák és iskolák. A kórházak adósságfinanszírozására 44,5 milliárd forintot költ a kormány. Emellett több felsőoktatási intézmény terhei is csökkennek a ppp-konstrukciók kiváltásával sorolták. 

Hangsúlyozták: a gazdaságvédelmet szolgáló források közül kiemelkedik a Nemzeti Oltóanyaggyár megvalósításának előkészítése, valamint a szálláshely-szolgáltatók meghiúsuló foglalásaiból eredő bevételkiesés részleges megtérítésére szánt 4 milliárd forint. Az, hogy legyen Nemzeti Oltóanyaggyár, nem újdonság: már 2018 márciusában kormányhatározat született arról, előkészítő szakmai tanulmány vizsgálja meg a gyár megvalósíthatóságát. Idén májusban pedig bejelentették, a Nemzeti Népegészségügyi Egyetem és a Debreceni Egyetem együttműködik a gyár megvalósítása érdekében.

Fontos részét képezi a bejelentett fejlesztési forrásnak az egészségügyi, kulturális és oktatási célú programok finanszírozása. Így jut pénz többek között mentőállomás létesítésére, a fővárosi kórházak fertőtlenítési célú felújításával kapcsolatos beruházásokra, a Budapest Diákváros-fejlesztés elindítására is.