Margit híd lezárása, séta, kiszorítás, Kossuth tér – Így zajlott a hétfői tüntetés

Margit híd lezárása, séta, kiszorítás, Kossuth tér – Így zajlott a hétfői tüntetés

A Kossuth téren rendőrök várták a tüntetőket (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Teljes szélességében lezárták a Margit hidat hétfőn reggel a kata- és a rezsiszabályok módosítása ellen demonstrálók. A futárok által szervezett megmozdulás résztvevői nem engedték sem az autósokat, sem pedig a villamosokat átmenni. A tüntetés a bejelentés szerint délelőtt kilenc óráig tartott, majd a demonstrálók útnak indultak és a belvárosban számos csomópontot érintettek. Végül a Kossuth térre mentek, ahol petíciót írtak Orbán Viktornak. Néhányan közben a hídon maradtak, őket 11 óra körül kiszorították onnan a rendőrök.

12:10 A demonstrálók megfogyatkoztak, a tér kezd kiürülni.

11:38 Megérkeztek a Parlamenthez a demonstrálók, ott már rendőrök várják őket. Levelet írnak Orbán Viktornak, amelyben a kata-törvény és a rezsicsökkentés csökkentésének elhalasztását kérik.

11:35 Időközben változott a terv, a cél ugyanis a Kossuth tér. Délután egy órától egyébként megkezdődik az Országgyűlés plenáris ülése.

11:25 Az eddig a belvárosban sétáló demonstrálók már tartanak vissza a Margit hídra. 

11:05 A 24.hu helyszíni tudósítója szerint két ember ellen sokkolót is bevetettek a rendőrök a Margit hídon. Közben mindenkit feltereltek a járdákra.

11:02 Az időközben az Astoriához visszaért sétáló tömegben is elterjedt a hír, hogy a Margit hídon oszlatnak. Ezért azt sürgették, hogy menjenek oda erősítésnek.

10:59 A Margit hídon maradt csoport kiszorítását közben megkezdték a rendőrök. Egyenruhásokból álló sorfal sorakozott fel és többször is bemondták, hogy a korábban bejelentett hivatalos rendezvénynek vége van, az ott lévők hagyják el a hidat. Akik ezt nem teszik, azokkal szemben intézkednek.

10:46 Mégsem lett újabb hídfoglalás, a demonstrálók ugyanis megálltak, végül visszafordultak. Mindenesetre továbbra is az úttesten vannak, így a közlekedést jelentősen nehezítik.

10:39 Nem maradtak sokáig az Astoriánál, az Erzsébet híd felé vették az irányt. Az úttesten a haladnak, a Buda felé tartó oldalt blokkolják ezzel. A hídon motoros rendőrök várják őket.

10:37 Megérkeztek a demonstrálók az Astoriára. A csomópont közepén álltak meg, ezzel lényegében megbénítva a forgalmat.

10:32 Sétálnak a tüntetők az Astoria felé, tudósítónk szerint nagyjából 100-150-en lehetnek.

10:21 A Deák téren rövid ideig megálltak és elkezdődött a tanakodás, hogyan tovább. Először a Szabadság tér felé akartak indulni, végül az Astoria mellett döntöttek. Sok autós dudált mellettük, erre tapssal válaszoltak.

10:03 Az Andrássy úton keresztül a Deák Ferenc tér irányába fordultak a demonstrálók. A forgalmas utat lényegében ezzel elfoglalják a kétszer két sávból mindössze egy járható.

9:55 Megérkeztek a tüntetők az Oktogonhoz, ott egy picit pihennek. A teljes Nagykörutat elfoglalják és ezzel blokkolják a csomópont forgalmát.

9:45 A Nyugati téren áthaladtak, a tüntetők most a Nagykörúton keresztül az Oktogon irányába sétálnak. A Petőfi híd irányba tartó oldalon mindkét sávot elfoglalják és sokan a villamossíneket is használják.

9:25 A futárok bejelentették, hogy elindulnak a Nyugati tér irányába. A többség velük tart, kevesen maradnak a hídon.

9:08 Holnap is kijövünk, meg holnapután is kijövünk – mondta az egyik demonstráló a hangosbemondóba.

9:05 Habár a szervezők többször is mondták, hogy 9 óráig van idejük, ennek ellenére a demonstrálók maradtak a hídon.

8:55 Kövér László 33 évvel ezelőtti fotójára hívta fel a figyelmet az egyik tüntető, amelyen a politikus nyakában egy olyan tábla volt, hogy rendőrállamban a rendőr fizetése magasabb a tanárokénál, míg egy jogállamban fordítva.

8:45 Egy nagycsaládos anya arról beszélt, hogy ez az ország nem a nagycsaládosok országa és hazugsággá váltak a keresztény szólamok.

8:42 Egy mentőautót a síneken átengedtek a tüntetők, az elhaladásakor az hangzott el, hogy tapsolják meg az egészségügyben dolgozókat.

8:33 Saját versét szavalta el az egyik demonstráló a katásokért, az egészségügyisegért, a rendőrökért, a tanárokért és minden honfitársért. Majd azt kérte a résztvevőktől, hogy hívjanak még több embert, mert mindenkit érint, ami zajlik.

8:29 A szervezők azt mondták, hogy 9 óráig van idő felszólalni, addig bárki magához ragadhatja a mikrofont.

8:25 A demokráciát felszámolták – mondta egy nő, aki egyúttal kiállt a tanárok mellett és még Polt Péter legfőbb ügyész, mint „Fidesz-katona” is szóba került.

8:22 Egy fiatal a hangosbemondóban arról beszélt, hogy nagyon szeretne Magyarországon élni, de ellehetetlenítik.

8:20 Az egyik felszólaló arra buzdította a tüntetőket, hogy ne csak Budapesten, hanem vidéken is szervezzenek megmozdulásokat.

8:15: Egymás után kapnak szót a civil tüntetők, akik arról beszélnek, hogy nem feltétlenül katások (de van az is közöttük), de szolidárisak a tüntetőkkel, mert tudják, hogy a megélhetésük dőlt romba. A kitartás fontosságát hangsúlyozza mindenki.

7:56: A Buda felé vezető oldalon a tüntetők piramist építettek a jellegzetes kék és rózsaszín futár-táskákból. Közben azt skandálták, hogy „Ez lesz minden nap!”.

7:52 Zúg, hogy „Elég volt!”.

7:48 Az autók nem, de a villamosok haladhatnak a hídon, bár a tömeg mellett csak igen lassan mennek el.

 

7:45 A villamossíneken ragadt rövid időre egy BKV-busz, a szervezők hangosbemondón kérték az embereket, hogy azt engedjék tovább. Ekkor a tömegben felhangzott, hogy dudáljon, akkor mehet tovább. Végül néhány perc után elhajthatott.

7:35: Már a Buda és a Pest felé oldalon is mindkét sáv zárva van, az úttestet elfoglalják a demonstrálók. Néhányan a villamossínekre is felmentek, de a szervezők hangosbemondón közölték, hogy azt egyelőre hagyják szabadon. Az akkor már a hídon lévő autókat hagyták visszafordulni.

7:10 A tüntetők az egyik Buda felé vezető sávot le is zárták, majd nem sokkal később ugyanez történt a Pest irányába haladón is. Akkor még mindkét irányba egy-egy sávon lehetett haladni és a villamossíneket is szabadon hagyták így a 4-es és a 6-os szerelvények tudtak közlekedni.

A terv az, hogy a hidat teljesen lezárják – ahogyan az elmúlt napokban az többször is megtörtént –, a hétfő reggeli csúcsforgalomban ez nyilvánvalóan komoly fennakadásokat okozna.

A megmozdulást a Futárok a KATA-ért elnevezésű Facebook-csoport szervezte azután, hogy az adózási forma szabályait kedden egyetlen nap alatt radikálisan megváltoztatta az Országgyűlés, majd az is kiderült, hogy a rezsicsökkentés egy bizonyos fogyasztás felett már nem fog járni a lakosságnak sem. A demonstrálók azt követelik, hogy tervezzék újra a kata módosítását és tolják el a bevezetését januárra, illetve tervezzék újra a „rezsicsökkentés-csökkentést” is.