A Márványmenyasszonyt tőlük „mentette meg” a kormány, most megkapták a Lánchíd felújítását

A Márványmenyasszonyt tőlük „mentette meg” a kormány, most megkapták a Lánchíd felújítását

A Lánchíd (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az A-Híd Zrt. újíthatja fel nettó 18,8 milliárd forintért a Lánchidat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn.

A Lánchíd felújítására pályázó cégekről korábban a 24.hu írt cikket, ebben az A-hídról azt írták: az Apáthy Endre nevével fémjelzett Híd-csoport zászlóshajója a cég. Felidézték, Apáthy érdekeltségei már az első Orbán-kormány idején is meghatározóak voltak, például a Fidesz-közeli szolnoki vállalkozás, az Axon Vagyonkezelő felügyelőbizottsági, majd igazgatósági tagja volt. Ugyanakkor megemlítették: a cég az MSZP-SZDSZ éra alatt is jól futott, ők építhették például a kőröshegyi völgyhidat 78 milliárd forintért. A lap arra is felhívta a figyelmet, Apáthy több helyen Mészáros Lőrinc cégeivel dolgozik együtt manapság is.

Arról akkor még nem tehettek említést, hogy Apáthy Endre fiának, Apáthy Zoltánnak a Híd-csoport mellett abban a Recontra Kft.-ben is van érdekeltsége, amely az elmúlt hetekben a Márványmenyasszony nevű budai étterem lebontása miatt került a hírekbe.

Az I. kerületi Önkormányzat lapja, a Várnegyed december 17-i számában megjelent helytörténeti anyag szerint az 1793-ban, egy szőlősgazda által borkimérésként alapított patinás étterem épületét lebontaná az új tulajdonosa. – A nevét jó eséllyel a Várszínházban 1836-ban debütált Zampa, a Márványmenyasszony című operáról kapó, de a névvel kapcsolatban változatos eredettörténeteket is útjára indító hely adott otthont gróf Széchenyi István 1836-os, illetve az árvízi hajósként is emlegetett báró Wesselényi Miklós 1845-ös lagzijának is, falai közt pedig a XIX. és XX. századi művészet legnagyobb alakjai – színészek, festők, és politikusok, illetve „szalmaözvegyek, és a pesti éjszaka pénzesebb alakjai” fordultak meg – írta a 24.hu a Márvány utcai épületről.

Apáthy Zoltán korábban a MOM Leroy ügyvezetője volt, ebben a minőségében együtt dolgozott a számos éttermet és szórakozóhelyet alapító, és Rogán Antalhoz sok szállal kötődő, Lefkovics Györggyel. Utóbbi azért is érdekes, mert Lefkovics nevét összefüggésbe hozták egy másik nagy visszhangot kiváltó fővárosi bontási tervvel, az egykori Wichmann-kocsmának otthont adó épület eltüntetésével is.

A fenti összefonódások után különösen pikáns epizódnak tűnik, hogy a Fidesz és a kormánymédia szállt síkra a Márványmenyasszony megmentéséért. A Hír TV riportban számolt be a várható rombolásról, emlékeztetve a közönséget az épület gazdag múltjára. Megkeresték „az I. kerület balliberális polgármesterét, V. Naszályi Mártát is, miért nem akadályozzák meg a bontást és a fakivágást, de nem akart nyilatkozni.” A riportban Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese is megszólalt, később pedig Gulyás Gergellyel együtt büszkén magára vállalta a megmentő szerepét is.

A kulturális örökség védelméért felelős Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis azonnali hatállyal elrendelte az I. kerület Márvány utca 6-8. szám alatti (Márványmenyasszony étterem épületei) valamint a VII. kerület Kazinczy u. 55. szám alatti (Wichmann-kocsma) ingatlanok esetében a műemléki védettségi eljárás megindítását – közölte a Miniszterelnökség múlt héten.

A kormány tehát megmentett két olyan nagy múltú épületet, amelyek lebontását a kormányhoz nagyon közeli cégek kezdeményezték.

A Lánchíd felújítása egyébiránt évek óta húzódik, a 2019-es önkormányzati választásokat követően a kormány előszeretettel vádolta alkalmatlansággal a fővárost, amiért nem kezdődött el a rekonstrukció. Karácsony Gergely főpolgármester tavaly ősszel ugyanakkor arról beszélt, hogy kormány visszatartja a rekonstrukcióhoz szükséges további hatmilliárd forintot. A Fővárosi Közgyűlés kicsivel több mint 23 milliárdot szavazott meg a munkálatokra, Fürjes Balázs kormánybiztos viszont azt mondta, a pénzt majd csak akkor adják oda, ha már egyedül ez az összeg fog hiányozni. – Szívatják a Fővárosi Önkormányzatot a Lánchíd felújításának ügyében – értékelte akkor a helyzetet a főpolgármester.