A Mathias Corvinus Collegium megvette a debreceni Aranybika Szállót is

A Mathias Corvinus Collegium megvette a debreceni Aranybika Szállót is

Az Aranybika szálló Debrecenben 2021. május 6-án. Az eklektikus stílusban, Hajós Alfréd tervei alapján 1915-ben épült szálló lesz a jövőben a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozási és oktatási programjainak debreceni központja. MTI/Balázs Attila

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Igaznak bizonyultak decemberi értesüléseink a patinás debreceni Aranybika Szálló tulajdonosváltásáról. Valóban az állami milliárdokkal megtámogatott Mathias Corvinus Collegium (MCC) vásárolja meg a szállodát, az adásvételt ma online sajtótájékoztatón jelentették be. Orbán Balázs, az MCC kuratóriumának elnöke elmondta, az adásvételről szóló szerződést már aláírták. Mint mondta, „Debrecen ikonikus épületét” felújítják, és a Mathias Corvinus Collegium épülete, főhadiszállása lesz. Emellett pedig szálláshelyként is működni fog.

Elmondta, Budapest mellett a vidéki egyetemi városokban is rendelkezésre fog állni az MCC képzési programjának teljes struktúrája. A debreceni oktatás, képzés központja lesz az Aranybika Szálló. A kollégiumi szállásokat, képzési helyeket az 1970-es években épült szárnyban alakítják ki. Orbán Balázs azt is ígérte, hogy a régi szárnynak pedig visszaadják a régi fényét.

A bejelentés szerint a szállodát az MCC egyik leányvállalata vásárolta meg, a vételárát nem árulták el üzleti titokra hivatkozva. Orbán Balázs szerint viszont mind az eladó, mind a vásárló azt mondhatja, hogy korrekt megállapodás született.

Elmondása szerint ezt követően indul meg a felújítás tervezésének és előkészítésének szakasza. Az épület felújításáról több szakaszban gondolkodnak. A régi, 1915-ben átadott szárny jelenleg is renoválásra szorul, de jelenlegi formájában is alkalmas az oktatásra, képzésre. Ezzel párhuzamosan elindítják az 1970-es években átadott szárny felújításának kidolgozását. Ennek elkészülése után költözhet az új szárnyba a képzés. Majd ezt követheti az új szárny felújítása. Ennek anyagi erőforrásai ma is rendelkezésre állnak, saját forrásból kívánják fedezni. A régi szárny felújítása után tud az épület ismét szállodaként üzemelni, ezzel külső céget bíznának meg – magyarázta Orbán Balázs, aki egyébként a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára is.

Januárban megkerestük az MCC-t, akkor azt írták, hogy Debrecenben is tárgyalásokat folytatnak leendő épületük megtalálása és megvásárlása érdekében. Értesülésünket egyébként nem cáfolták.

A szálloda a tulajdonosváltásig Boros József debreceni nagyvállalkozó tulajdona volt, aki 2013-ban vásárolta meg az épületet.