A Mészáros-érdekeltségű Viresol szennyezte a vizet, mégis a mátrai erőmű fizette az ötmilliós bírságot

A Mészáros-érdekeltségű Viresol szennyezte a vizet, mégis a mátrai erőmű fizette az ötmilliós bírságot

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc a Viresol Kft. visontai búzakeményítő üzemének átadásakor 2019. február 11-én (Fotó: Facebook/Orbán Viktor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár bizonyítottan Mészáros Lőrinc búzafeldolgozója, a Viresol Kft. szennyezi az Őzse-völgyi víztározót, illetve a környék vizeit, mégsem a cég, hanem a Mátrai Erőmű Zrt. kapott ötmillió forintos büntetést – olvasható Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő Facebook-bejegyzésében.

A politikus mindezt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól tudta meg. A Szél Bernadett kérdésére érkezett hivatalos válaszban a következő olvasható. „A vonatkozó ágazati jogszabályok alapján az Igazgatóság a vízszennyezés közvetlen okozójával, az Őzse-völgyi tározó üzemeltetőjével szemben lefolytatta a hatósági eljárásokat. Az Igazgatóság az üzemeltetőt a 2019.07.22. és 2019.08.28. között okozott rendkívüli vízszennyezés miatt 2.104.302,- Ft bírság, majd a 2019.11.14. és 2019.12.05. között okozott rendkívüli vízszennyezés miatt 2.923.258,-Ft bírság megfizetésére kötelezte, aki a fizetési kötelezettségeit teljesítette. A kiadott kötelezések ellen fellebbezés nem érkezett.”

A képviselő nehezményezi bejegyzésében, hogy „az 5 millió forintot kifizette a mátrai erőmű a Viresol szennyezéséért, és még csak nem is fellebbezett a döntés ellen. Ellenben a Viresol megfellebbezte a katasztrófavédelem azon döntését, ami a vízszennyezés megszüntetése érdekében szükséges műszaki átalakításokra kötelezte őt. Ezt csak úgy tudom értelmezni, hogy – az akkor még mindkét céget tulajdonló – Mészáros Lőrinc úgy gondolta: inkább bevállalja a pár milliós vízszennyezési bírságot, csak ne kelljen költséges átalakításokat végeznie a búzafeldolgozóján. A Mátrai Erőmű Zrt. időközben az államhoz került, én pedig feljelentést tettem a Viresol ellen környezetkárosítás miatt. Várom, mit lép a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság, ahova az ügy került!”