A Mi Hazánk is a Fideszt támogatja Jászberényben

A Mi Hazánk is a Fideszt támogatja Jászberényben

Fotó: Mi Hazánk

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A megismételt jászberényi önkormányzati választáson a Mi Hazánk is a Fidesz jelöltjét fogja támogatni. Erről a párt alapszervezeti elnöke, Dobrán Gyula adott ki közleményt, megjegyezve, hogy az ellenzéki Budai Lóránt „alkalmatlan a városvezetésre.” Emiatt, a „jobboldali választók” megosztása elkerülése érdekében, Dobrosi Péter visszalépett a jelöltségtől.

A Jobbik-közeli Alfahír megkereste Budait, ő pedig elmondta, hogy ezzel egyértelművé vált: a Mi Hazánk helyi vezetője a Fidesz érdekét szolgálja. Ugyanakkor állítása szerint a győzelme esetén mégis hajlandó partneri viszonyt kialakítani Dobránnal.

A Jobbik elnökhelyettese, Gyöngyösi Márton is reagált a fejleményre, a Facebook-oldalán azt írva: „mától a Mi Hazánk Mozgalomnak saját kezűen aláírt papírja van arról, amit eddig is sejtettünk: nem mások ők, mint a Fidesz szatelitszervezete.”

Az októberi önkormányzati választ a Közösen Jászberényért Egyesület színeiben induló, de egyébként a Jobbikban politizáló Budai Lóránt nyerte 3909 szavazattal (42,63 százalék). Hajszálnyival maradt csak le a fideszes Dr. Szabó Tamás, aki 3895 szavazatot és 42,48 százalékot kapott. A harmadik a független Magyar Levente volt (931 szavazat, 10,15 százalék), a negyedik Dobrosi a szintén jelentős 434 szavazattal (4,73 százalék). Utóbbi a Fidesz által keresztülvert új választáson akár jelentős is lehet, ha valóban tömegesen szavaznak majd át a Mi Hazánk szimpatizánsai.

A megismételt választást november 10-én tartják azok után, hogy a területi választási bizottság helyt adott a fideszes beadványnak, a Szegedi Ítélőtábla pedig elutasította az ellenzék felülvizsgálati kérelmét. Szabó egyébként az elsők között gratulált Budainak, és arról beszélt, hogy az elenyésző különbség miatt kezdeményezi az új voksolást, később viszont már úgy látta, hogy „a választás szabályszerűsége nagymértékben sérült.” Indoklásában pedig a választási bizottság is súlyos jogsértéseket emlegetett. Szabó Facebook-közlése számos dolgot említett, szerinte szavazatokat vásároltak és szavazókat fenyegettek meg, bementek a szavazófülkébe, és a mozgóurnás voksolással is trükköztek.

Döntött a bíróság: új választást kell tartani két szekszárdi egyéni választókörzetben | Magyar Hang

Abszurd vádakkal támadta a közgyűlésen kisebbségbe került Fidesz az ellenzéket, a bíróság mégis elfogadta a kifogásokat. Két olyan körzetről van, ahol megfordíthatják az eredményt.

A város 2006 és 2010 közötti polgármestere, Gedei József a Magyar Narancsnak nyilatkozva furcsának nevezte, hogy „ezek a kifogások nem a választás napján hangzottak el”. A DK-s politikus szerint nem is életszerű az egész, mert minden szavazókörben ott voltak a Fidesz delegáltjai, az egyik szavazatszámlálói nyilatkozat szerint pedig a fülkébe másokkal Rácz Tamás, a Lungo Drom nemzetiségi képviselőjelöltje ment be. „A fülkéből kihallatszott egy mondat, amely konkrétan arra utalt, hogy a bent lévők a Fideszre szavazzanak” – olvasható a nyilatkozatban. Gedei szerint az állítólagos jogsértéseknek a jegyzőkönyvekben sincs nyomuk.

FRISS: Cikkünk megjelenése után a párt országos elnöksége 17.55-kor a Facebook-oldalán egy közleményt jelentetett meg az ügyben, ahogy a 444 értékelte, ezzel „a bombára a Mi Hazánk dobta az atomot”: jelezték ugyanis, hogy az előzetes hírekkel ellentétben Dobrosi Péter igen is elindul a polgármester-választáson.

Felülírták tehát a helyi tagszervezetük döntését. Mint írták: „Az országos elnökség azzal egyetért, hogy a jobbikos-balliberális Budai Lóránt alkalmatlan a városvezetésre, ráadásul egy elveit az érdekei és a pénztárcája szerint váltogató megélhetési politikus, ugyanakkor a Fidesz polgármesterjelöltje, Szabó Tamás is alkalmatlan, aki polgármesterként egy háromgyermekes család elől nyúlta le magának az önkormányzati lakást. Egyik polgármesterjelöltet sem tudjuk tehát támogatni, ezért az elnökség döntése értelmében, a Mi Hazánk polgármesterjelöltje, Dobrosi Péter is indul a megismételt választáson.”