A Mi Hazánk kapta azt a bizottsági helyet, ami a Momentum szerint nekik járt volna

A Mi Hazánk kapta azt a bizottsági helyet, ami a Momentum szerint nekik járt volna

Novák Előd a kitörés túrán (Fotó: Mi Hazánk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár eredetileg momentumos képviselő ülhetett volna a honvédelmi és rendészeti bizottságba, de miután a Mi Hazánk szemet vetett rá, Kövér László jóváhagyta a cserét. Erről számolt be Facebook-oldalán a Momentum politikusa, Tompos Márton, aki szerint ez a Fidesz-Mi Hazánk tandem ismételt működését bizonyítja.

Tompos szerint a ciklus talán legfontosabb bizottsága ez lehet majd, miután a Fidesz „gigantikus haderőfejlesztési programot” tervez. Egyébként mentek volna a nemzetbiztonságiba is, de állítása szerint Kövér közölte, hogy azt nem lehet, inkább csökkentették a létszámot eggyel. Hónapok tárgyalásai után végül arra jutottak, hogy a Mi Hazánk képviselője mehet a külügyi, a Momentumé pedig a honvédelmi és rendészeti bizottságba. Meg is kezdődött az átvilágítás, ám ekkor Novák Előd megkereste őket, hogy nem akarnának-e inkább cserélni, mert az mindenkinek jobb lenne. Ők azt válaszolták, hogy „nem, köszi”.

Kövér László mégis úgy döntött, hogy méltányolja a Mi Hazánk kérését, ezért végül a radikális párt kapja a honvédelmi, a Momentum pedig a külügyi bizottságot. „Mégis ők mehetnek be oda, ahol rá lehet majd látni a haderő reform mögötti trükkökre. (Nyilván ők, és nem egy olyan párt, amelyiknek korrupcióvadászai vannak.) Mi pedig mehetünk a külügyibe. Mindezt úgy, hogy korábban már le lett ütve a felosztás, csak Novákék később rájöttek, hogy mégse oda akarnak menni” – fogalmazott Tompos Márton.

Frissítés:

Válaszolt a Momentum által felvetett vádakra Novák Előd. Lapunknak eljuttatott közleményében a következőképpen fogalmazott:

„Ennek megint annyi valóságalapja van, mint a Fekete-Győr által emlegetett „2030-as olimpiának”. A Mi Hazánk elsődlegesen a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöki posztját kérte az összes bizottság közül, majd miután attól elzárkóztak, legalább egy bizottsági tagságot kértünk ott, de azt sem voltak hajlandók adni nekünk. Utána hónapokig húzódó vita alakult ki a maradék bizottsági helyekről, kezdetben a Momentum a külügyit kérte, majd a nyári szünetben a honvédelmi bizottságba tett eredeti személyi javaslatukat is megváltoztatták a belharcaik, illetve elnökváltásuk miatt. Így nem kötötte semmi Kövér Lászlót sem, aki tartott tőle, hogy diplomáciai bonyodalmakat okozna az EU- és NATO-kritikus fellépésem a külügyi bizottságban, ezért ahogy a NATO Parlamenti Közgyűlésébe sem engedett be, úgy a külügyi bizottság helyett is inkább a honvédelmi bizottságot adta nekem (egyet kötelező minden képviselőnek), miután egyedüli képviselőként (egy havi tiszteletdíjamról lemondva) végeztem el az önkéntes tartalékos honvédségi alapkiképzést (2016-ban), más a képviselősége alatt még nem folytatott tényleges honvédségi szolgálatteljesítést, ahogy most is egyetlen képviselő vagyok, aki az elmúlt években katonaként szolgált.”