„A migránsok átlépték a Rubicont”

„A migránsok átlépték a Rubicont”

A déli határkerítéstől több száz kilométerre, a szlovák-magyar határon elfogott migráns (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

128 ezer „betörési kísérletet” – illegális határátlépést –, akadályoztak meg az egyenruhások idén eddig Magyarország déli határainál – közölte Orbán Viktor a parlament őszi ülésszakának nyitónapján elmondott beszédében. Tájékoztatása szerint a határvadászok elleni támadások mindennaposak, eddig 168 súlyos támadás történt, több rendőr megsérült. A migránsok erőszakossága egyre nő, az elmúlt napokban éjjel már automata fegyverekkel lőttek a szerb-magyar határt védőkre. – Ezzel a migránsok átlépték a Rubicont – fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő a beszámolóval együtt hangsúlyozta, hogy a magyar kormány és Brüsszel között a migrációról szóló vita így ősszel is folytatódik, sőt „mélyül és szélesedik”. Hiszen – értelmezése szerint – Brüsszel ezeket a migránsokat akarja ránk kényszeríteni. – Ez olyan őrült gondolat, amit józan ésszel nem is tudunk elfogadni – fogalmazott egy nyári uniós döntésre, „migrációs paktumra” hivatkozva.

Az ominózus uniós döntésről a Magyar Hang már korábban részletesen beszámolt. Eszerint a kvótaszabályozás lényege, hogy ha egy tagállam nem bír el a rá nehezedő migrációs nyomással (hogy ez mikor következik be, azt részletesen rögzítik), akkor a többi tagállamnak kötelező szolidaritást mutatnia. Ennek három lehetséges formája van:
• Menedékkérők átvétele a menekültügyi eljárás lefolytatása céljából
• Át nem vett menedékkérőnként 20 ezer euró befizetése egy központi alapba, amely migrációval kapcsolatos kiadásokat finanszíroz
• Technikai, fizikai segítségnyújtás az adott ország részére, át nem vett menedékkérőnként 22 ezer euró értékben

Orbán Viktor beszélt migránsgettókról, mint amit szintén Brüsszel kényszerítene az országra, „hozzunk létre több ezer, akár több tízezer ember számára migránstábort, migránsgettót”. Ennek kapcsán lapunk azt is megírta, hogy valóban az új szabályozás része, hogy az áthelyezendő menedékkérőknek befogadókapacitást kell építeni, amit az Európai Unió finanszíroz. Ezek az első évben 30 ezer főről szólhatnak legfeljebb az egész unió területére, ami az évek során legfeljebb 120 ezerre emelkedhet. A magyar kormány ennél a pontnál a saját csapdájába esett, a létesítmények méretét ugyanis célszerű az igényekhez igazítani. Magyarország 2022-re 260 ezer illegális határátlépési kísérletet jelentett, amiből persze nem derül ki, hogy mindez hány embert jelent, merthogy eljárás lefolytatása nélkül visszatoloncolták őket, így egy személy akár 5–10–15 alkalommal is próbálkozhat. Viszont ezen adatok ismeretében joggal merül fel az igény, hogy akkor a legveszélyeztetettebb országban, Magyarországon legyenek a legnagyobb kapacitású befogadóközpontok. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy ezek a táborok nyitottak lennének, vagyis a külföldiek akár ki és be járkálhatnának

A kormányfő a parlamenti beszédében azt is kiemelte, hogy amikor csatlakoztunk az Európai Unióhoz, a szerződésben egyetlen szó sem volt migránsok kötelező befogadásáról, migránskvótáról. A magyar kormány szerint nem is ez a jó megoldás, hanem határkerítés és határőrizet, illetve segítségnyújtás ott, ahonnan az emberek elindulnak. Magyarország készen is áll arra, hogy erőteljesebb szerepet vállaljon a válságövezetekben, például a Száhel-övezetben. – Migránskvóta és migránsgettó nem lesz Magyarországon – szögezte le Orbán Viktor.

A Magyar Hang az éppen aktuális számában is foglalkozott a migrációval, igaz, a határkerítéstől több száz kilométerre fekvő Nógrád megyében jártunk. Ott ugyanis jelentősen megemelkedett az országba vélhetően a déli határon keresztül illegálisan érkezők száma, akiknek úticéljuk – első körben legalábbis – Szlovákia. 

Arról, hogy miről beszélt még a parlamentben Orbán Viktor, itt írtunk.