A Miniszterelnökség visszaszólt Karácsony Gergelynek

A Miniszterelnökség visszaszólt Karácsony Gergelynek

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, miniszterelnök jelölt (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szakmailag kidolgozatlan ötletekkel akart részesülni a főváros az uniós helyreállítás terv összegeiből – ezt közölte most a Miniszterelnökség. A főpolgármester korábban úgy jellemezte a terveket, hogy az megint a kiváltságos kevesek 1 százalékának gazdagodását szolgálja a 99 százalék támogatása helyett.

Csak az utolsó hetekben kapcsolódott be a fővárosba abba a társadalmi egyeztetésbe, amely az úgynevezett Helyreállítási Tervről – vagyis a hazánknak járó uniós pénzek elosztásáról – szól – állítja a Miniszterelnökség. Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár nyílt levelet írt Karácsony Gergelynek, amelyben felidézte, hogy Palkovics László csaknem egy évvel ezelőtt levélben kérte fel főpolgármestert a javaslatai megfogalmazására. A kérés válasz nélkül maradt. Ezután a magyar Helyreállítási Terv társadalmi konzultációja keretében 2020. december 14-én államtitkárként kérte fel arra a Budapesti Önkormányzatok Szövetségét, hogy vegyenek részt az egyeztetési folyamatban, a véleményezési, javaslattételi lehetőséggel azonban egészen március végéig nem éltek. Azt is hozzátette, hogy az államtitkárság munkatársai minden tájékoztatást és módszertani segítséget megadtak főpolgármester kollégáinak, hogy – a nem a kormány hibájából előállt késedelem ellenére – a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervhez érdemi észrevételeket tudjanak tenni.

Az államtitkár szerint ugyanakkor a főváros ezután megfogalmazott javaslataiban a „gyakran sokmilliárdos tételeket főpolgármester úr kollégái egy SMS átlagos hosszúságával próbálták alátámasztani”. A főváros terveinek szakmai kidolgozatlansága és számszaki alátámasztottságuk teljes hiánya még a javaslatok érdemi mérlegelését is rendkívül megnehezítette – írta.

Ágostházy Szabolcs bírálta azt is, hogy miközben Budapest az ország legfejlettebb városa, a főváros javaslatai a magyar Helyreállítási Terv forrásainak közel egyharmadát Budapesten kívánták felhasználni, „mit sem törődve Magyarország fővároson kívüli részének igényeivel”. Ráadásul levele szerint a fővárosi javaslatcsomag jelentős része nem is illeszkedik az uniós követelményekhez.

A kormány mindenesetre „a fővárossal való együttműködési nehézségek ellenére” fenntartja azon szándékát, hogy a következő uniós költségvetési időszakban Budapest és agglomerációja fejlesztésére a hazai és az európai költségvetésből több ezer milliárd forint fejlesztési forrást biztosít. Ennek meghatározó részét egészségügyi beruházásokra, a főváros és agglomerációja közlekedésfejlesztésére, gazdaságfejlesztésre, innovációra és oktatásra, valamint zöld fejlesztésekre, parkokra fordítják.

Karácsony Gergely korábban a Facebook oldalán írt arról, hogy „az a Helyreállítási Terv, amit az Orbán-kormány eddig bemutatott, megint a kiváltságos kevesek 1 százalékának gazdagodását szolgálja a 99 százalék támogatása helyett”. A kormány tervét céljaiban rossznak, kidolgozottságában pedig egyszerűen kontármunkának nevezte. Hiszen az a betonról, és nem az emberekről, a kevesekről, és nem a többségről, az oligarchák gazdagodásáról és nem a megélhetési problémák kezeléséről szól.