A Moderna oltóanyagát is engedélyezték az Egyesült Államokban

A Moderna oltóanyagát is engedélyezték az Egyesült Államokban

A Moderna amerikai biotechnológiai vállalat logója a cég egyik épületének bejáratánál a Massachusetts állambeli Norwoodban 2020. február 25-én (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Támogatta a Moderna amerikai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni oltóanyagának gyorsított, szükséghelyzeti engedélyezését csütörtökön az Egyesült Államok gyógyszerfelügyeleti hatóságának (FDA) szakértői tanácsadó testülete – írja az MTI.

Ez lesz a második, Covid-19 elleni vakcina, amelyet a hétfőn elindított országos oltókampányban bevethetnek, miután az FDA múlt héten szintén gyorsított eljárásban jóváhagyta az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalatok közös fejlesztésű oltóanyagának alkalmazását.

Az FDA szakértői testületében ellenszavazat nélkül, húsz igen mellett egy tartózkodással fogadta el a javaslatot, hogy a felügyelet engedélyezze a mRNA-1273 jelzésű vakcina alkalmazását. Az FDA vezetője, Stephen Hahn ennek alapján várhatóan hamarosan kiadja az engedélyt a Moderna készítményére, amelynek országos forgalmazása amerikai médiajelentések szerint akár a jövő hétfőn megkezdődhet.

A gyógyszerfelügyelet ugyanakkor csütörtökön arra figyelmeztetett, módosítja a Pfizer-BioNTech-vakcina alkalmazására vonatkozó ajánlásait, miután Alaszkában két beoltott személynél súlyos allergiás reakciók léptek fel, s egyiküket emiatt kórházba kellett szállítani.

A tömeges oltókampány a tervek szerint hétfőn kezdődhetett meg a koronavírus-járvány által leginkább sújtott Egyesült Államokban, olyan helyzetben, amikor a kórhoz köthető halálos áldozatok száma túllépte már a 300 ezret, és az újonnan azonosított fertőzöttek, a betegségben elhunytak, és a kórházba kerülők száma is egyre újabb rekordokat dönt. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legutóbbi összesítése szerint szerdán 247 403 fertőzöttet és 3656 halálos áldozatot regisztráltak az országban.

Ahogy arról csütörtökön lapunk is beszámolt, az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA a tervezettnél hat nappal korábban, január 6-án dönt az amerikai Moderna koronavírus elleni vakcinájának engedélyezéséről.