NNK: a Modernából fél adag is elég harmadik oltásnak

NNK: a Modernából fél adag is elég harmadik oltásnak

Anthony Faucit, az amerikai Országos Allergia- és Fertőzőbetegség-kutató Intézet igazgatóját beoltják a Moderna vakcinájával (Fotó: NIH/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A mai napon kaptam meg a harmadik Moderna oltásomat, pontosabban fél adag oltást, mert az oltás beadásánál jelen lévő orvos a hivatalos eljárásrendre hivatkozva arra utasította a vakcinát beadó nővért, hogy csak fél adagot szívjon fel a fecskendőbe – idézi a Telex egyik olvasójának levelét.

Miután nem értette a helyzetet, az olvasó levélben fordult a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK) azzal, hogy vajon az előírásoknak megfelelően jártak-e el az esetében. A válasz szerint az orvos helyesen cselekedett az oltóponton:„Amennyiben az első két oltása is Moderna volt, akkor az előírásnak megfelelően jártak el. Módosult a vakcina alkalmazási előirata 2021. 10. 25-én, erről értesítették az oltópontokat.”

A Moderna vakcinájának (Spikevax) hazai alkalmazási előirata ennek megfelelően már valóban a következőket tartalmazza: „A Spikevax emlékeztető adagja (0,25 ml, amely 50 mikrogramm mRNS-t, az alapimmunizációs adag felét tartalmazza) legalább 6 hónappal a második adagot követően, intramuscularisan adható be 18 éves és idősebb személyeknek”.

A Moderna két dologgal indokolta, hogy fél adagot javasolnak a harmadik oltásra: egyrészt így kevesebb olyan, kellemetlen oltási reakcióra számítanak, mint a láz vagy az izomfájdalom; másrészt globálisan több oltóanyag marad elérhető, ami azért sem utolsó szempont, mert világszerte sok országban még az első két adagot sem kapta meg a lakosság jelentős része. Az emlékeztető oltás hatékonyságát mindez nem érinti.

Magyarázza a változtatást, hogy a Moderna vakcinában több mint háromszor annyi (100 mikrogramm) mRNS található, mint a Pfizer–BioNTech vakcinájában (30 mikrogramm).

Fontos azt is tudni, hogy csak az egészséges immunrendszerű emberek harmadik oltásánál adnak be fél adagot. Az alkalmazási előírás szerint a csökkent immunválaszra képes betegek, azaz a súlyosan immunkompromittált, 12 éves és annál idősebb emberek esetében teljes adagot javasolnak harmadik oltásként.