A MOK elzárkózik etikai ajánlásuk téves és félrevezető értelmezésétől

A MOK elzárkózik etikai ajánlásuk téves és félrevezető értelmezésétől

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő fogadja Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét a karmelita kolostorban 2020. október 3-án. Balra Álmos Péter Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jelenlegi kifeszített járványhelyzetben hamarosan szükség lehet arra a frissített etikai kódexre, amely abban segít az orvosoknak, hogy melyik beteget kell megmenteniük és melyiket nem – erről Lantos Gabriella, egészségügyi szakértő beszélt a minap az ATV reggeli műsorában.

Kormányközeli portálok az utóbbi napokban az ajánlásról úgy számoltak be, hogy sorsolással döntene emberek életéről az orvosi kamara. Az etikai ajánlás valóban tartalmaz egy mondatot, amely a sorsolás lehetőségéről szól: „Azoknál a pácienseknél, akiknek a felállított etikai elvek és klinikai vizsgálatok alapján hasonlóak a kilátásaik, véletlenszerű kiválasztás útján kell biztosítani az egyenlő esélyeket (például sorshúzással), nem pedig a korábban felvetteket kell ellátni először.” S még azt is hozzáteszik: „Különösen fontos a sorshúzás vagy más egyenlő esélyeket biztosító kiválasztás érintettek számára átlátható előkészítése és a később esetleg szükségessé váló bizonyítást is lehetővé tevő, dokumentált lefolytatása, bárminemű jogellenes előnyben részesítés kiküszöbölésével.”

A Magyar Nemzet néven megjelenő lap úgy értesült, Kásler Miklós miniszter a MOK által készített Etikai megfontolások az orvosi erőforrások elosztásához Covid–19 pandémia idején Magyarországon című ajánlására úgy reagált, hogy nem tud azonosulni az ajánlás tartalmával, sőt határozottan visszautasít minden, a hippokratészi eskünek ellentmondó indítványt.

A MOK elnöksége és Etikai Kollégiuma pénteken a honlapjukon közzétett közleményükben tisztázzák a helyzetet, leszögezve, hogy elzárkóznak az orvosi erőforrások vészhelyzetben történő elosztásáról szóló kódexük azon téves és félrevezető értelmezésétől, „mely egyes sajtóorgánumokban sajnálatos módon napvilágot látott”. A céljuk az, hogy a legtöbb életet tudják megmenteni, és a protokollok ebben segítenek.

Mint hangsúlyozzák, a Kamara megfeszített munkájának eredményeként megszületett, a szűkös egészségügyi erőforrások vészhelyzetben való elosztására vonatkozó etikai ajánláscsomagjuk egy laikus számára megdöbbentő lehet; de fontos megérteni azt a tényt, hogy – mint minden más országban – hazánkban is szükség van egy ilyen ajánlásra vészhelyzet esetén. – Akkor ugyanis a legfontosabb, hogy a rendelkezésre álló értékes időt ne a döntési helyzetekből fakadó, szinte elviselhetetlen morális teherrel való megküzdés tegye ki, hanem sokkal inkább az életek megmentése – húzza alá a szervezet.

„Ezért fontos egy ilyen jellegű protokoll, hogy tiszta, és helyes irányelvek mentén tudjunk életeket menteni, és az erőforrások elégtelensége esetén levegyük kollégáink válláról azt az erkölcsi és pszichés terhelést, melyet korábban elképzelni sem tudtunk” – teszik hozzá.

– A legjobbat reméljük, de felkészülünk a legrosszabbra is. A Magyar Orvosi Kamara annak örülne, ha az ajánlást egyszer sem kellene alkalmazni, mert az egészségügy dolgozói erejüket megfeszítve és életüket kockáztatva azon dolgoznak, hogy az elérhető legjobbat hozzák ki abból a helyzetből, amivel szembe kerültek. Az etikai ajánlásunk ebben nyújt segítséget, és célja az egészségügybe vetett közbizalom megerősítése – zárul a közlemény.

A Magyar Orvosi Kamara etikai ajánlása teljes terjedelmében itt olvasható.