A MOK-kal nem, de a CEU-törvényt megköszönő szakszervezeti vezetővel már egyeztetett az Emmi

A MOK-kal nem, de a CEU-törvényt megköszönő szakszervezeti vezetővel már egyeztetett az Emmi

Fotó: Unsplash/Hush Naidoo

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, egyelőre hiába kéri a Magyar Orvosi Kamara (MOK), sürgősen kezdjen egyeztetést velük a kormány az új egészségügyi szolgálati jogviszonyt szabályozó törvényről, ugyanis honlapjukon olvasható információk szerint ez még nem történt meg. Ehhez képest az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) arról számolt be hétfőn az MTI-nek: más egészségügyi szakszervezetekkel leültek. Így tárgyaltak a Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetével (MSZ EDDSZ), akiknek vezetője, Cser Ágnes 2017-ben köztévés szereplését nemcsak az ágazattal kapcsolatos hírek ismertetésére használta fel, hanem arra is, hogy megköszönje Áder János köztársasági elnöknek a CEU-törvény aláírását.

Az Emmi közleményéből az is kiderült, Cser Ágneséken kívül a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MÖSZ) vett részt az egyeztetésen.  A minisztériumot Latorcai Csaba közigazgatási és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, az MSZ EDDSZ-t Cser Ágnes, a MÖSZ-t pedig Toma Lajos elnökök képviselték. A hétfői „tárgyaláson az ágazati reprezentatív szakszervezetek azon javaslatairól, elvárásairól egyeztettek a felek, amelyeket a 165 országgyűlési képviselő által egyhangúlag elfogadott egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény végrehajtási kormányrendeleteinek megalkotásához már korábban, írásban beterjesztettek”. – A tárgyalófelek megállapodtak, hogy a készülő kormányrendeletekhez további részletes javaslatot terjesztenek elő, melyekről folytatják az egyeztetést – olvasható a közleményben.

A Magyar Orvosi Kamara egyébként már néhány napja nem az ágazatért felelős Emmihez, hanem Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult azért, hogy megkérje őt, segítsen elérni, a kormány végre egyeztessen az új törvény kapcsán. Ugyanis utóbbi bár jelentős béremelést jelenten az orvosoknak, de például engedélyhez kötné a másodállásokat és lehetővé tenné az orvosok vezénylehetőségét is. A MOK egyébként honlapjára egy számlálót is telepített, ebből az olvasható ki hétfőn este, még 16 nap van a törvény élesedéséig, ám állításuk szerint „a rendeletek kidolgozásába a kamarát még nem vonta be a kormány”. 

Érdekesség, hogy a MOK és a Cser Ágnes-féle szakszervezet viszonya korántsem felhőtlen. Mint januárban írtuk, a MOK azt írta az az MSZ EDDSZ-ről: szerintük nem tudja kellő hatékonysággal és elhivatottsággal képviselni a magyar orvosok érdekeit, ezért inkább saját orvosi szakszervezetüket igyekeznek erősíteni.