A MOK már 37 koronavírus-fertőzés miatt elhunyt egészségügyi dolgozóról tud

A MOK már 37 koronavírus-fertőzés miatt elhunyt egészségügyi dolgozóról tud

A nyíregyházi Jósa András Oktatókórház koronavírus idején (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) tudomása szerint immár 37 egészségügyi dolgozó hunyt el a koronavírus-járvány következtében. Az elhunytakról internetes oldalukon emlékeznek meg. Ez növekedés a keddi adatokhoz képest, mert kedden még 34 elhunyt szerepelt a portálon. A MOK ugyanakkor megjegyezte, hogy listájukon felsorolt kollégáik halálhíréről a sajtóból vagy saját forrásaikból értesültek. Továbbá azt is írták, hogy forrásaik hitelességéről igyekeznek meggyőződni, de a koronavírus fertőzés tényét illetően nincs joguk az egészségügyi dokumentációból tájékozódni.

A fertőzés következtében elhunyt egészségügyi dolgozókról igen szűkszavúan kommunikál a kormány, azt még nem közölték eddig, hogy az ellátás frontvonalában dolgozók közül hányan vesztették életüket a vírus miatt. Mindenesetre kedden éppen a MOK által közölt adatok apropóján a Kásler Miklós által vezetett Emberi Erőforrások Minisztériuma is megszólalt az ATV érdeklődésére. Azt írták a televíziós csatornának, hogy az egészségügyi dolgozók világszerte a fertőzésnek legjobban kitett célcsoport. Magyarországon a járvány kezdete óta összes igazolt fertőzött mindössze két százaléka egészségügyi dolgozó, a jelenlegi aktív fertőzöttek 0,6 százaléka, az elhunyt egészségügyi dolgozók szinte mindegyike rendelkezett krónikus alapbetegséggel – közölte a tárca.

A szerdai adatok szerint is csökkenő tendenciát mutat az újonnan igazolt fertőzöttek száma Magyarországon. Mint arról hírt adtunk, az előző 24 órában 2804 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Ezzel 288 567 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 144 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7381 főre emelkedett – számolt be a kormány vírushonlapja.