A MOK támogatja Pintér abortuszt érintő rendeletét

A MOK támogatja Pintér abortuszt érintő rendeletét

Bár csökken az abortuszok száma hazánkban, még mindig széles körben elterjedt (Fotó: AFP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Támogatja a magzati szívhang kötelező meghallgatását az abortusz előtt a Magyar Orvosi Kamara.

Pintér Sándor Magyar Közlönyben megjelent rendelete szerint az abortuszt kérő nőknek kötelező lesz meghallgatni a magzati szívhangot még a beavatkozás előtt. A Népszava megkeresésére Böszörményi-Nagy Géza, a Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottságának elnöke azt mondta, „mind a beteg érdekében, mind etikai szempontból támogatjuk ezt a változást”.

A kérdésre, hogy megítélése szerint az orvosnak szabad-e nyomást gyakorolnia az amúgy is krízishelyzetben lévő páciensére, Böszörményi-Nagy Géza azt válaszolta, „semmiképpen nem kell nyomást gyakorolnia, de az orvosnak el kell látnia minden olyan információval, amely segíthet a döntésében. Tehát az információátadásnak az orvos részéről ilyen mértékűnek és minőségűnek kell lennie”.

Az etikai bizottság elnöke arról is beszélt, hogy az orvoslás egyik alapelve az élet védelme. – Az élet az etikai kódexünkben megfogalmazottak szerint a fogantatástól kezdődik. Tehát a magzati élet már élet, amit nekünk, orvosoknak védenünk kell. Így mi mindenképpen amellett vagyunk, hogy az orvosnak kötelessége a terhesség megtartása érdekében érvelni – fogalmazott Böszörményi-Nagy Géza.