A Momentum beáll az előválasztás győztese mögé Budapesten – Puzsér beszólt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem indít saját főpolgármester-jelöltet a Momentum – jelentette be Donáth Anna, a párt alelnöke egy ferencvárosi sajtótájékoztatón csütörtökön. A Momentum szerint az őszi budapesti választások két legfontosabb célja, hogy végül egy kihívója legyen Tarlós Istvánnak, és hogy az ellenzéki jelölt maradéktalanul képviselje a budapestiek érdekeit, így a lakásválságra is megoldást nyújtson.

Korábban szerettek volna saját főpolgármester-jelöltet állítani, fel is vették a kapcsolatot Veiszer Alinda tévés műsorvezetővel, ám ő visszautasította a felkérést. A jelenlegi bejelentés értelmében így a párt azt az ellenzéki jelöltet támogatja, aki megnyeri az előválasztást. Vagyis jelen állás szerint a három jelölt egyikét: Karácsony Gergelyt, Puzsér Róbertet vagy Sermer Ádámot.

A Momentum programjának középpontjában a lakhatás kérdése áll, mivel szerintük ez a legégetőbb probléma Budapesten. Céljuk, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek a minőségi, megfizethető, emberhez méltó otthonok, különös tekintettel a fiatalokra. Ennek érdekében alkották meg a Budapest 2.0 elnevezésű programjukat, amely a fővárosra vonatkozó terveiket tartalmazza.

A

dokumentum a „10-20-30 elvén alapszik”:

  • 10, mint hogy 10 percen belül legyen elérhető mindenki számára egy aktív városközpont, melyhez a külvárosok és az agglomeráció végiggondolt fejlesztése szükséges – ez a Kis távolságok városa programpont keretében valósulna meg;
  • 20, mint hogy évente 20 000 fiatalt csábítsunk haza külföldről – ehhez egy innovatív és bátor városvezetés szükséges;
  • 30, mint hogy az emberek maximum a havi bérük 30 százalékát költsék a jövőben lakhatásra – ez az Elérhető otthonok program keretében valósulna meg.

A sajtótájékoztatón Donáth Anna bemutatta a párthoz újonnan csatlakozó Jancsó Andreát. Jancsó önkormányzati képviselőként LMP-színekben politizált 2017-ig, azonban idén csatlakozott a Momentumhoz, és ősszel már momentumos színekben indul az önkormányzati választáson.

Puzsér Róbert a Momentum bejelentését követően a Népszavában adott hangot elégedetlenségének: „Mit gondolnak ezek valójában? Mi szükség van Momentumra Magyarországon? Az előválasztást nélkülük is megrendezik, és az a személy indul Tarlós István ellen, aki megnyeri a folyamatot.”

Mit keresnek ezt követően a politikában – tette fel a kérdést Puzsér. Semmilyen dilemmában nem hajlandóak dönteni, és még „ők akarnak várost, vagy országot vezetni!? Ha Fekete Pákó nyeri az előválasztást, akkor mögé állnának be? Viccnek is rossz ez a Momentum, ők tényleg egy párt?” A főpolgármester-jelöltségért induló Puzsér később arra kérdte a Népszavát, pontosítsák álláspontját, mivel ő továbbra is várja, hogy a Momentum támogassa őt, „de ne a győztes mellé álljanak, hanem érték és programalapon válasszanak köztem vagy Karácsony Gergely közül”