A Momentum feljelentést tett Hernádi Zsolt mexikói „nejlonzacskós” fotója miatt

A Momentum feljelentést tett Hernádi Zsolt mexikói „nejlonzacskós” fotója miatt

Hernádi Zsolt magyar üzletember, a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. elnök-vezérigazgatója (Fotó: Wikimedia – Délmagyarország / Karnok Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A csütörtök este sebtiben összerántott Kormányinfón több intézkedést jelentett be a kormány a benzinárstop miatt elharapózó üzemanyagturizmus ellen. Utólag azonban leginkább arról híresült el a sajtótájékoztató, hogy kiderült: a Mol elnök-vezérigazgatója egy 2019-es mexikói fotóval illusztrálta, miszerint Magyarországon még zacskóba is tankolnak. Hernádi a spekulációs célú üzemanyag-visszaélésekkel kapcsolatban azt mondta: „Van itt nálam egy olyan fotó, ahol nejlonzacskóba tankolták az üzemanyagot. Érdemes megnézni egyébként, mert egészen döbbenetes.” 

Az Urban Legends visszakereste a felmutatott fotót, és kiderült, hogy a kép előkerült már tavaly nyáron is, amikor amerikai tényellenőrzők egy ottani benzinvásárlási pánik miatt megírták: a kép valójában 2019-ben készült, Mexikóban, és ebben a cikkben jelent meg először – hívta fel a figyelmet a 444.

A Momentum is arról ír legújabb közleményében, hogy Hernádi Zsolt a kormányinfón egy három éve, Mexikóban készült képpel illusztrálta, miszerint a „pánikkeltés” következtében Magyarországon többen is nejlonzacskókba tankolnak. Ez különösen pikáns azok után, hogy a mellette álló Gulyás Gergely előtte pár perccel bejelentette: a kormány utasította a rendőrséget, hogy rémhírterjesztés miatt indítson eljárást azokkal szemben, akik valótlan információkat közölnek benzinellátási nehézségekről.  

– A Momentum ennek kapcsán feljelentést tesz Hernádi Zsolt ellen. Arra kérjük a hatóságokat, vizsgálják meg, hogy a MOL elnök-vezérigazgatójának kijelentései kimerítik-e a rémhírterjesztés tényállását. Álláspontunk szerint Hernádi Zsolt nagy nyilvánosság előtt osztott meg olyan információkat, amelyek a benzinellátás nehézségére utalnak – írják a közleményben, jelezve, tudják, hogy a rémhírterjesztéssel kapcsolatos intézkedés most is – mint a koronavírus-járvány idején – valójában az igazságot feltáró újságírók, civilek, ellenzékiek ellen irányul.   

Mint hozzátették, remélik, hogy saját magukra is érvényesnek tekintik ezt a jogszabályt, ezért is tesznek feljelentést. 

A 24.hu megkeresésére a Mol elnézést kért a történtekért. Azt közölték: „Az elmúlt időszakban a hálózatunkban dolgozó kollégáktól számtalan képet kaptunk a töltőállomások leterheltségéről és az autósok időnként meghökkentő és veszélyes üzemanyagtöltési szokásairól. Sok esetben olyan tartályokba, kannákba töltöttek üzemanyagot, és vitték magukkal, amelyek baleset-, sőt életveszélyes helyzethez vezethetnek.” Mint írták: A képek közé – a legnagyobb körültekintésünk ellenére is – bekerülhettek olyan fotók, amelyek nem Magyarországon készültek, emiatt elnézést kérünk. Hozzátették: „Ez azonban nem változtat azon, hogy a töltőállomásainkon a napokban az átlagoshoz képest akár háromszoros is volt a forgalom és a vásárlások között elszaporodtak a veszélyes, nem erre hitelesített eszközökbe történő tankolások. Mindannyian azon dolgozunk, hogy ez a helyzet a lehető leghamarabb megoldódjon, ehhez mindenkitől türelmet és együttműködést kérünk.”