A Momentum kihátrált az ózdi jobbikos alpolgármester mögül

A Momentum kihátrált az ózdi jobbikos alpolgármester mögül

Fotó: Facebook/Farkas P. Barnabás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elhatárolódott az ózdi jobbikos alpolgármestertől a Momentum, továbbiakban nem támogatják a kampányát az ellenzéki előválasztáson. Ezt csütörtök délutáni közleményében írta a párt, miután szerdán előkerült egy régi fotó Farkas Péter Barnabásról. A képen a politikus egy katowicei múzeumban, zsidóellenes feliratok előtt látható előrenyújtott karral. Az erősen a náci karlendítésre hajazó mozdulat kapcsán viszont az alpolgármester félreértést kiáltott, szerinte ő csak barátainak intett, hogy menjenek oda.

„A fotó a lengyelországi testvérvárosi látogatáson készült 2018-ban. Az ózdi delegációt, amelynek tagja voltam alpolgármesterként a helyi városvezetés múzeumlátogatásra vitte, ahol egy korabeli utcarészlet rekonstrukció (díszlet előtt fotózkodtunk). A képet készítő személy mögött, távolabb álltak a többiek, akiknek integettem, hogy a régi városrészlet előtt, mivel a kiállítás többi részéhez képest itt egy nagyobb tér volt, álljunk össze csoportképre. A kéztartásom nem náci karlendítés volt, hanem egy pillanatfelvétel erről a mozdulatomról, aljas rágalom ennek ellenkezőjét belemagyarázni” - jelentette ki Farkas Péter Barnabás az ATV.hu megkeresésére.

A politikus kijelentette, teljes mértékben egyetért a Jobbik 2020-as elvi nyilatkozatával, elfogadta a párt „új, keresztény-szociális néppárti irányát”. Állítása szerint számára ez semmilyen nehézséget nem okozott, mert sohasem vallott és képviselt szélsőséges nézeteket.

A Momentum viszont úgy tűnik, nem hitte ezt el Borsod-Abaúj-Zemplán megye 3. számú választókerületi jelöltjének. „A Momentum az antiszemitizmus semmilyen formáját nem tolerálja, így nem tudunk olyan személlyel értékközösséget vállalni, aki ilyen jelképeket használ. A Momentum elhatárolódik Farkas Péter Barnabástól és az ellenzéki előválasztáson nem támogatja a továbbiakban a kampányát” - írta közleményében a párt.

Közleményt adott ki a Mazsihisz is, azt írva, hogy nincs módjuk a valóságot feltárni, így kénytelenek egyszerre értelmezni a fotó által sugallt helyzetet és a politikus nyilatkozatát. Farkasnak ezért azt javasolják, jövő héten látogasson el a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központba, tekintse meg a kiállítást, majd adjon egyértelmű nyilatkozatot a médiának és a magyar zsidó közösségnek arról, hogy nem számít a szélsőséges eszméket vallók szavazataira. „Amennyiben nem hajlandó erre, az számunkra azt jelenti, szüksége van a rasszista, antiszemita szavazóbázisra, ami a Mazsihisz számára elfogadhatatlan” - fogalmazott a Mazsihisz.

Frissítés: Csütörtökön délután reagált az MSZP is, felszólítva Farkas Péter Barnabást, hogy vonuljon ki végleg a közéletből. „Szó sincs integetésről, a környezet és a szituáció ismeretében a helyzet egyértelmű: amit látunk, az egy náci karlendítés” - fogalmazott a szocialista párt. Megfogalmazásuk szerint az ellenzéki erők nem tűrhetik el, hogy valamelyik képviselőjük „egy gyilkos eszme mellett álljon ki.” „Mivel Farkas Péter Barnabás jelöltként indult az előválasztáson Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as számú választókerületében, felszólítjuk, hogy azonnal lépjen vissza! Amennyiben a Jobbik politikusa erre nem hajlandó, az MSZP felszólítja az indulását még támogató Jobbik, DK, LMP és MMM pártokat, hogy kövessék a Momentum példáját, és vonják vissza a támogatásukat! Ne mocskolják be magukat, szavazóikat és az előválasztás tisztaságát azzal, hogy egy antiszemita köszöntéssel pózoló ember jelöltségéhez adják a nevüket” - írta az MSZP.

Frissítés 2.: Példaértékűnek nevezte a Mazsihisz reakcióját Farkas Péter Barnabás, és elfogadta a meghívást a Páva utcai központba. Mint írta, általában nem ilyen gesztussal szoktak reagálni Magyarországon, mint most a zsidó szervezet. Megjegyezte, elfogadja a gesztust, „és nemcsak annak a sajnálatos ügynek a kapcsán, ami most felkavarta a kedélyeket, hanem mint volt múzeumigazgató is, hiszen a lengyelországi múzeumot is ezért látogattam meg, ahol az ominózus kép készült.” Illetve: „nem kívánok magyarázkodni tovább a szerencsétlen kép kapcsán – ami valóban félreértésre adhat okot – csak a szándékaimról tudok őszintén nyilatkozni: semmilyen bántó, kegyeletsértő, vagy gúnyolódó szándék nem volt bennem.” Kijelentette azt is, hogy nem számít szélsőséges eszméket vallók szavazataira, és elutasít mindennemű kirekesztést.