A NAV kezében a Jobbik jövője

A NAV kezében a Jobbik jövője

A Jobbik frakciója a parlamentben (Fotó: Facebook/Jobbik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szinte biztosan kér majd részletfizetési lehetőséget a Jobbik az Állami Számvevőszék (ÁSZ) újabb – szerintük jogtalan – több százmilliós bírsága miatt, de egyelőre nem tudni, hogy ismét megkapják-e ezt a „könnyítést”. Márpedig ez a kulcsa annak, hogy a párt tud-e tovább működni, vagy pedig előbb-utóbb szembe kell nézniük egy mindeddig példátlan felszámolási eljárással.

Az ÁSZ február elején közölte a hírt, hogy tiltott kampányfinanszírozás miatt 136 millió forintnyi állami támogatást elvon majd a Jobbiktól az államkincstár, és ezzel párhuzamosan ugyanekkora összeget be is kell fizetniük a költségvetésbe. A legközelebbi állami támogatást áprilisban kapnák, ez egyébként valamivel kevesebb mint 136 millió forint lenne. Egyelőre arról sincs hír, hogy már tavasszal érvényesítik-e a büntetést, vagy kapnak egy kis haladékot.

„Először a pártok, utána bárki lehet a célkeresztben" - az ÁSZ előtt tüntettek | Magyar Hang

Közösen tüntettek az ellenzéki pártok, először a Várban, majd a Számvevőszék előtt. A demonstráció végén Fidesz pártszékház feliratú matricákat ragasztottak az épületre.

A másik igen komoly kérdés, hogy a fennmaradó 136 milliót mikor és milyen módon kell törleszteniük. A Jobbik már közölte, hogy ekkora összeget egyben nem tudnak befizetni, ezért kérik az adóhatóságtól a részletfizetés lehetőségét. (Korábban egyébként, amikor a tavalyi választások előtt ugyancsak egy ÁSZ-bírság miatt 330 milliót követeltek tőlük, megkapták a lehetőséget, hogy két éven keresztül, részletekben törlesszenek, ez egyébként még éppen csak elkezdődött.)

Éppen ezért fontos, hogy most milyen döntést hoz az adóhatóság a bírság fizetési ütemezéséről, mert ha ezúttal nem kegyelmeznek meg nekik, akkor könnyen felszámolási eljárás indulhat ellenük. Ezt ugyanis már tízmilliós tartozás esetén is meg lehet indíttatni. Ennek részeként értékesíthetik az ingatlanokat és mindent, amit pénzzé tehetnek. Olyanra egyébként még nem volt példa, hogy aktív, működő párt kerüljön itthon ilyen helyzetbe. Éppen ezért hívták össze február 23-ára a párt rendkívüli kongresszusát, hogy ott erről az esetleges forgatókönyvről is beszéljenek.

Sneider Tamás: Megtaláljuk az ellenállás módját | Magyar Hang

Orbán Viktor most emberére talált – ezt üzente a Jobbik elnöke a kormányfőnek.

A párt jogászai közben azon is dolgoznak, hogy újra nemzetközi fórumokra vigyék az ügyet, hiszen itthon az ÁSZ döntései ellen nem lehet fellebbezni. A korábbi, 660 milliós ÁSZ-bírság miatti ügy már a strasbourgi emberi jogi bíróságon van, várhatóan ehhez nyújtják majd be keresetkiegészítésként a mostanit is. Habár ők maguk sem számítanak arra, hogy rövid időn belül ítélet születne, a sajtón és a nyilvánosságon keresztül azért megpróbálnak nyomást gyakorolni.

Mi legyen Puzsér Róberttel?

A Jobbik eközben egy másik döntés előtt is áll: határozniuk kellene arról, hogy beállnak-e a főpolgármesteri posztra pályázó, és az LMP támogatását már maga mögött tudó Puzsér Róbert mögé, vagy nem. Puzsér Róbert a Magyar Hang megkeresésére kijelentette, hogy voltak már hivatalos egyeztetések, zajlik egy közeledés, de érzése szerint a Jobbik egyelőre vonakodik a végleges döntéstől. – Van egy nagyfokú bizonytalanság, egyfajta bénultság bennük, azt érzem, hogy félnek az elköteleződéstől – fogalmazott. A publicista véleménye szerint ennek hátterében az áll, hogy a vezetés nem igazán ismeri a Jobbik tagságát, még kevésbé a szavazótáborát, ezért tart bármitől, ami visszafordíthatatlan.

Mindemellett Puzsér Róbert bízik abban, hogy a párt hamarosan elmozdul a holtpontról. Szerinte a Jobbik helye a centrumban van, és igenis végig kell menniük azon az úton, amit korábban Vona Gábor kijelölt. A főpolgármesteri ambíciókat dédelgető kritikus egyébként az utóbbi időben többször is szerepelt együtt Vona Gáborral, de azt nem igényli, hogy a Jobbik volt elnöke aktívan beszálljon a kampányába. – Éppen most vonja ki magát a politikából, én nem akarom visszarángatni oda – fogalmazott.

Puzsér Róbert: Megosztó vagyok, de a programom nem az | Magyar Hang

A Tarlós István által képviselt, vasbetonban és robbanómotorban reprezentálódó Budapestet kívánom leváltani – mondta a Magyar Hangnak a főpolgármesternek készülő publicista. Interjú.

Azt a Jobbik részéről is elismerték, hogy szorítja őket az idő, pláne most, hogy a baloldali előválasztás már le is zajlott. Foglalkoznak is a témával, ám a fontossági sorrend első helyére értelemszerűen most az ÁSZ-bírság került.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/6. számában jelent meg, 2019. február 8-án.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/6. Magyar Hangban? Itt megnézheti.