A negyedik oltás lebonyolításáról senki sem tud semmit

A negyedik oltás lebonyolításáról senki sem tud semmit

iskolc, 2022. január 18. Beoltanak egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina negyedik, emlékeztető adagjával a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton Miskolcon 2022. január 18-án. MTI/Vajda János

Fotó: Vajda János

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lapunk egyik olvasója jelezte, hogy a háziorvosánál érdeklődött a negyedik oltásról, mivel a kormány bejelentése szerint a háziorvossal történő konzultációt követően lehet negyedik oltást is kérni azoknak, akik legalább négy hónapja kapták a harmadikat. A háziorvos azonban semmit sem tudott arról, hogy neki ebben mi lenne a szerepe, semmilyen tájékoztatást nem kapott erről a hatóságoktól vagy a minisztériumból.

Amint lapunk is megírta, Orbán Viktor is beszélt arról, hogy a szakemberek azt javasolták a kormánynak, támogassa a negyedik oltás felvételét. A harmadik dózis után négy hónappal van rá lehetőség, hat hónap elteltével pedig javasolt is. Az érintetteknek a háziorvosokkal kell erről konzultálni. Sőt, mintegy harminc ember – köztük egy 102 éves férfi – kapta meg a koronavírus elleni oltóanyag negyedik adagját szombaton a pécsi Klinikai Központ oltópontjain.

Ugyanakkor a negyedik oltással kapcsolatban még számos részlet (gyakorlatilag minden részlet) ismeretlen. Pontosan mit jelent, hogy a háziorvossal kell konzultálni? Vajon az orvosnak engedélyeznie kell az oltást? És ha igen, hogyan kell ezt jeleznie? Az oltóponton ellenőrizni fogják, hogy megtörtént-e a konzultáció a háziorvossal, és hogyan?

Az említett olvasó semmit sem tudott meg a háziorvosi rendelőben, sőt azt mondták neki, hogy náluk momentán nincs is oltóanyag, és csak akkor rendelnek, ha elég oltakozni vágyó jön össze, hogy a Pfizer-oltás ampullájában lévő hat adagot be tudják adni valakinek. De a negyedik oltásról fogalmuk sem volt.

Lapunk ezekután megpróbált időpontot foglalni a negyedik oltásra az EESZT Lakossági portál covidoltásidőpont-foglaló felületén, de csak hibaüzenetet kaptunk: a piros felirat arról tájékoztatott bennünket, hogy nem vagyunk jelenleg jogosultak az oltásra. Ezután tájékozódni vágyó állampolgárként felhívtuk az EESZT honlapja alján feltüntetett ügyfélszolgálati telefonszámot. Ott legalább tízperces várakozás után felvette egy ügyintéző a telefont, és amikor elmondtuk, hogy a negyedik oltásra való jelentkezésről érdeklődnénk, minden kertelés nélkül azt válaszolta nekünk – hangjában érezhető fásultsággal – hogy fogalmuk sincs róla, hogy ez hogyan fog történni.

Elmondása szerint a kormány ezt úgy jelentette be, hogy őket (vagyis az adminisztrációt bonyolító rendszer üzemeltetőit) senki sem tájékoztatta a feladataikról. Egyetlen kérdésünkre sem tudott felelni, és egyértelmű volt, hogy szeretne segíteni, de semmiféle információval nem rendelkezik. Még abban sem biztosak – mondta –, hogy a negyedik oltásokat ugyanazon a felületen kell majd igényelni, ahol az első hármat kellett. Arra sem tudott válaszolni, hogy a háziorvosok hogyan vesznek részt ebben az egészben.

Az imént a HVG írta meg, hogy a legfrissebb vakcinákról tájékoztató levélben egyetlen szó sincs a negyedik oltásról. Nem derül ki belőle, hogy a negyedik oltást kitől lehet kérni a háziorvossal történt konzultáció után, sem az, hogy e lehetőség mikortól lesz valóban elérhető.

Az EESZT ügyfélszolgálatosa arra hívta fel a figyelmünket, hogy a rendelet még meg sem jelent a Magyar Közlönyben, így nincs mihez igazodnia senkinek. Amikor felvetettük, hogy akkor Pécsen milyen alapon oltottak negyedszer embereket, nem tudott válaszolni.

Címkék: negyedik oltás