A német AfD-sek szívesen vennék Orbán közeledését, Budapestre is eljöttek

A német AfD-sek szívesen vennék Orbán közeledését, Budapestre is eljöttek

A múzeumkerti állami ünnepség résztvevői 2019. március 15-én (Fotó: Katona Mariann/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szintén a migrációellenességre építő Alternatíva Németországnak (AfD) szimpatizánsai is eljöttek Orbán Viktor beszédét meghallgatni – szúrta ki az Azonnali. A hazájukban 12-14 százalék között álló párt hívei egy külön busszal, tizenheten érkeztek, elmondásuk szerint önként.

Andreas Wild berlini tartományi képviselő a lapnak azt mondta: tisztelik Orbán Viktorban, hogy „törődik a népével, és lezárta a határokat.” Ezért is eljöttek, hogy megmutassák, szolidárisak a kormányfővel. Wild örülne, ha lenne formális kapcsolat az AfD és a Fidesz között.

Orbán: Van, hogy a kiegyezés valóságában kell élnünk, de Kossuth Lajossal álmodunk | Magyar Hang

A magyarokat csak a szabadság zászlaja alatt lehet egyesíteni, itt pedig ha szabadság van, minden van – mondta a miniszterelnök.

Az érkező németek voltak azok, akikről a Tagesspiegel megírta: amikor a berlini Ostbahnhofról elindultak, fekete ruhába öltözött támadók kövekkel dobálták meg a buszukat. Mindezt azok után, hogy megtudták, a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett párt tagjait szállítja a jármű.

Az AfD társelnöke, Jörg Meuthen a héten adott interjút az Azonnalinak, ebben azt mondva: „Az AfD-hez a Fidesz áll a legközelebb, és ezt a Fidesznek is meg kéne értenie. Nem értem, mit akarnak Orbánék még a CDU/CSU-tól.”

A március 15-ei Orbán-beszéden a magyarok mellett legnagyobb számban lengyelek képviseltették magukat, a fehér-vörös színek helyenként jobban el is lepték a múzeum előtti területet a piros-fehér-zöldnél. Az Azonnali szerint akadtak, akik PiS-zászlót, illetve Kaczynskit ábrázoló molinót is hoztak. A lengyelek a Jog és Igazságossághoz (PiS) közel álló Gazeta Polska lapkiadó és klubhálózat szervezésében jöttek, Orbán előtt pedig beszédet mondott Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is.

A Rákóczi út buszsávjában, ahogy a 444 írta, a Puskás Akadémia, a Győri ETO, a Bicskei TC és más csapatok üres buszai parkoltak a rendezvény alatt. A korábbi években már volt rá példa, hogy vidéki klubok járműveivel érkeztek a résztvevők.