A Nemzeti Választási Iroda feljelentést tett az kidobott levélszavazatok ügyében

A Nemzeti Választási Iroda feljelentést tett az kidobott levélszavazatok ügyében

Építkezési törmelékek közé dobott, kitöltött szavazólapok a Maros megyei Jedd község mellett. (Fotó: atlatszo.ro)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mint lapunk is megírta, egy zsáknyi kidobott szavazólapot találtak szerdán a Marosvásárhely melletti Jedden egy illegális szemétlerakóban. A szavazólapok egy része részben megégett. A punctul.ro videófelvétele szerint néhány szavazólapon az is látszik, hogy kire szavaztak: az egyiken az egyesült ellenzékre leadott voks látszik, a másikat a Mi Hazánk pártra húzták be.

A HVG információi szerint a Nemzeti választási Iroda (NVI) feljelentést tett ismeretlen tettes ellen az ügyben. További tájékoztatást későbbre ígértek. Az NVI megjegyezte, hogy a választó felelőssége, hogy figyeljen arra, a levélszavazatok biztonságban megérkezzenek az NVI-hez.

A kidobott és megégett levélszavazatokat tartalmazó zsákok megtalálása után rendőrök érkeztek a helyszínre, akik lezárták a helyszínt, lefotózták a bizonyítékokat, helyszínelni kezdtek, és további levélszavazatokat tartalmazó zsákokat kerestek. Az NVI nem írta, hogy a megtalált szavazólapok érvényesek voltak-e.

Az ellenzék és a kormányt támogató RMDSZ egyaránt a másik felet vádolja választási csalással, illetve szándékos provokációval. Márki-Zay Péter a közösségi oldalán reagált a botrányra, mint írja, azonnal meg kell semmisíteni az összes határon túli levélszavazatot. – Mindig is tudtuk, hogy csalnak a választáson, de most mindenki láthatja, hogy milyen eszközökkel – írta bejegyzésében. Az RMDSZ úgy reagált, hogy egyértelműen szándékos provokációról van szó, amivel az ellenzék a határon túli szavazatokat akarja hitelteleníteni.