A Néppárt frakciója javaslatot tett: Deutsch Tamás kizárása nincs benne

A Néppárt frakciója javaslatot tett: Deutsch Tamás kizárása nincs benne

Deutsch Tamás az Európa jövője című nemzetközi konferencián a budapesti Várkert Bazárban 2018. május 24-én (Fotó: Elekes Andor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábbi hírekkel ellentétben úgy tűnik, mégsem zárnák ki Deutsch Tamást az Európai Néppártból. Egy friss javaslat szerint ugyanakkor megfosztanák minden néppárti pozíciójától, fel sem szólalhatna a nevükben.

Azonnali hatállyal elvennék Deutsch Tamás lehetőségét attól, hogy felszólaljon az Európai Néppárt (EPP) frakciója időkerete terhére, illetve a frakció jelentéstevője sem lehetne, ahogy más formális pozíciót sem vállalhatna – gyakorlatilag ennyi szankciót kapna az EPP-től a fideszes EP-képviselő – derül ki a Magyar Hang birtokába jutott javaslatból, amelyről szerda este fog szavazni a frakció. Vagyis úgy tűnik, Deutschot nem zárják ki.

Mint ismert, ez a lehetőség azért merült fel, mert a politikus Manfred Weber EPP-frakcióvezető egy megjegyzését az ÁVÓ, illetve a Gestapo logikájához hasonlította. Emiatt Deutsch kétszer is bocsánatot kért, legutóbb kedden.

A Népszava arról ír, a Néppárthoz közeli forrásaik szerint a frakció vezetése azért nem javasol szavazást Deutsch kizárásáról a szerda este 6 órakor kezdődő ülésen, mert a határozathoz nem lenne meg a szükséges többség. Ugyanis szerintük a német CDU/CSU delegáció, akik nélkül nem lenne elég szavazat a kizáráshoz – a 24.hu szerint egyébként a kizáráshoz kétharmados többség kellene –, egyelőre nem kívánja kenyértörésre vinni a dolgot a Fidesszel, inkább megvárná vele a pártcsalád döntését. A Népszava azt is hozzáteszi, ha az állásfoglalás-tervezetet elfogadják, Deutschnak valószínűleg le kell mondania alelnöki posztjáról az EP költségvetési ellenőrző bizottságában.

Az EPP-frakció más javaslatokat is tesz a dokumentumban. Ezek szerint felhívnák a fideszes EP-képviselőket arra, válaszoljanak, hogy alapvető politikai meggyőződéseik még kompatibilisek-e az EPP-ivel. A frakció az EPP pártcsaládot pedig arra szólítaná fel, hogy amint az egészségügyi lehetőségek ezt megengedik, hozzon végleges döntést a Fidesz tagságáról. Leszögezik, határozottan elítélik Deustch kijelentéseit, amelyek ellentmondanak az EPP értékeinek, és ahogy Othmar Karas is írta, ilyeneknek nincs helye a pártcsaládjukban, ezért Karas javaslata, aki a kizárást javasolta, még az asztalon marad.

A jogállamisági mechanizmusra mindenki büszke lehet

A javaslat azt is hangsúlyozza, az EPP-frakció Európa-párti, értékalapú politikai család. – Úgy gondoljuk, az Európai Unió minden európait szolgál – írták hozzátéve, egy szabadságon, szolidaritáson, demokrácián és jogállamiságon nyugvó Európai Unió áll az EPP frakciója értékeinek középpontjában. Ezekről az elvekről a frakció nem hajlandó tárgyalni, és elvárja a tagjaitól, hogy tiszteletben tarták őket.

Azt is jelzik, támogatják az EPP vezetőinek, Jean-Claude Junckernek, Donald Tusknak, Ursula von der Leyennek és Manfred Webernek a Néppárt értékei védelmében tett erőfeszítéseit – különösen a jogállamiság tekintetében. – A jogállamisági mechanizmus egy történelmi megállapodás, amire mindannyian büszkék lehetünk – teszik hozzá.