A NER kedvenc vállalkozásai építették a kiskunhalasi járványkórházat, ami összesen ötmilliárd forintba került

A NER kedvenc vállalkozásai építették a kiskunhalasi járványkórházat, ami összesen ötmilliárd forintba került

A kiskunhalasi járványkórház (Fotó: Szabó Tímea Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyár óta küzdött az Átlátszó a kiskunhalasi járványkórház beruházási költségeinek megismeréséért, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ költségtérítés után november közepén adta ki a szerződéseket. Ezekből kiderült, hogy a kormányközeli vállalkozások jártak jól ismét, a ZÁÉV és a WHB húzta fel a létesítményt bruttó ötmilliárd forintért.

Mint ismert, a 150 férőhelyes mobilkórházról március 14-én döntött a kormány, a létesítményt a kiskunhalasi büntetés-végrehajtási intézet területén, de a börtöntől távolabb, elkülönített telekrészen építették fel. Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője augusztus elején arról írt, hogy bejutott a „szupertitkos” kórházba, de a kormány a költségekről hallgat. – Az intézmény körüli titkolózás egyébként érthetetlen, ugyanis a 150 ágyas kórház egészen kiválóan felszerelt és biztonságos, abszolút 21. századi technológia – írta Szabó Tímea. A kórházat végül október 1-én nyitották meg.

Az épület április 21-én készült el, az Átlátszó nyáron kérte ki először a beruházásra vonatkozó adatokat. „Először a BVOP-nak küldtünk közadatigénylést június elején, amely közölte, hogy nem ők az illetékesek. Ezután az EMMI-hez, a Miniszterelnökséghez és a Belügyminisztériumhoz fordultuk, de ugyanazt a választ kaptuk: nem rendelkeznek a kért információkkal. A szervezetek arra sem tettek utalást, ki lehet az adatgazda. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak (ÁEEK) augusztus 18-án nyújottuk be a közadatigénylést, ahonnan végül három hónap múlva kaptunk érdemi választ – költségtérítés ellenében” – írja az Átlátszó.

A rendelkezésünkre bocsátott dokumentumok alapján az ÁEEK már a kihirdetés napján, azaz március 15-én kötöttek egy szerződést a West Hungária Bau Kft.-vel és a ZÁÉV-vel: ebben a földmunkát rendelték meg 8 millió forintért. Pár nappal később, március 19-én írták alá a kivitelezési szerződést szintén ezzel a két céggel, nettó 3,9, bruttó 5 milliárd forintért. A kivitelezést végző két cég közül a ZÁÉV Mészáros Lőrinchez, a WHB pedig Tiborcz Istvánhoz köthető.

Betegőrző monitorokra áprilisban szerződtek a Medirex Zrt.-vel, ők 108 gépet szállítottak 238 ezer 301 euróért – ez az szerződés időpontjában 85,6 millió forintnak felelt meg. A Medirex neve a lélegeztetőgépek beszerzése kapcsán került először a hírekbe. Mint ismert, a külügy jóval magasabb áron vásárolta meg az eszközöket, mint a kórházellátó, Szintén áprilisban szerződtek a Paramedical Kft.-vel kórházi ágyakra: a 138 ágyért 67,62 millió forintot fizettek. A konyhafelszerelés 18,7 millió forintba került, a mosogatógépekért 37,3 millió forintot fizettek az A.MeCoD Zrt.-nek.

Intenzív ágyakat is vettek, a 16 intenzív ágy a szükséges kiegészítőkkel együtt 314 millióba került, ezeket az Ultragel Hungary Kft. szállította, de egy másik számla szerint ugyanezen cég 100 millió forintért további ágyakat is biztosított, amiből 50 elektromos ágy biztosan Kiskunhalasra került, a Schröder ICU 4050 – ICU intenzív ágyakból 85 darabnak a helye „igény szerint később kerül meghatározásra”.

Őrzés-védelemre is szerződött az ÁEEK, méghozzá a T.O.M. CONTROLL 2001 Kft.-vel. A cég a szerződés szerint a „vállalkozó az általa teljesített feladatok ellátásáért vállalkozói díjra nem jogosult” és a „vállalkozó a teljesítésről a tételes óraelszámolást köteles Megrendelő részére leadni. Felek rögzítik, hogy az őrzés-védelem szerződésszerű teljesítése során felmerülő rezsi költségek (víz-villanyhasználat) Megrendelőt terhelik.” A cégről 2016-ban írt az Átlátszó, amikor kiderült, hogy ellenük költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A cég számos közpénzből gazdálkodó intézménytől is megbízásokat kapott.

A kiskunhalasi járványkórház az ÁEEK-tól kapott szerződések szerint összesen nettó 4,7 milliárd forintba került. A szerződések jó részét az Országos Rendőr-főkapitányság jegyezte ellen, de hogy miért, az nem derült ki a dokumentumokból – írja az oknyomozó portál.

Az Átlátszó megjegyzi, a 21. századi technológia ellenére annyi  hiba mégis csúszott a kivitelezésbe, hogy az indulás után kellett megoldani a téliesítést. Erről a kormánypárti Magyar Nemzet azt írta, „a konténerek külső felületén olyan technikai, épületgépészeti eszközöket helyeztek el, melyeknek az időjárás-állóságát és állagmegóvását kell biztosítani a téliesítéssel”. Az Átlátszó szerint ehhez csak a napokban kezdtek hozzá.