A nyugdíjasok kilencezer forintos rezsiutalványt, a közfoglalkoztatottak jutalmat kapnak

A nyugdíjasok kilencezer forintos rezsiutalványt, a közfoglalkoztatottak jutalmat kapnak

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Hollik István kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. július 31-én (Fotó: Bodacz Péter/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nyári szünet után újra Kormányinfót tartott pénteken Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hollik István kormányszóvivő.

Augusztus 21-én volt kormányülés, az ott hozott döntésekről számol be először Gulyás Gergely. Hozzáetette, ő nem volt ott, de jó döntéseket hoztak a távollétében is.

Úgy látják, hogy minden várakozásnál jobban teljesít a magyar gazdaság, ezért az idei évben 9000 forintnyi (háromszor 3000 forintos) rezsiutaványt minden nyugdíjasnak biztosítani fognak. Ezt szeptember 30-ig mindenki kikapja. Gáz és áramszámla fizethető belőle március végéig. Nyugdíjprémiumot és nyugdíjkiegészítést is fognak fizetni az év végéig a gazdasági növekedésnek köszönhetően.

Aki január és július vége között legalább három hónapig állt közfoglalkoztatásban, ők 54 ezer forintot kapnak (nettóban). Ezt szintén a gazdaság teljesítményével magyarázta, 99 ezer embert érint. Mivel kevesebb a közfoglalkoztatott, mint tervezték, nincs külön költsége.

Gulyás Gergely azt is megerősítette, hogy a felsőoktatás Palkovics László alá kerül. A közoktatás Maruzsa Zoltán államtitkár alatt marad az Emmiben. Ezek szeptember elsejéig megtörténnek. Az ITM-nél több államtitkári változás lesz, Bódis József ide kerül, de marad alatta a felsőoktatás.

A férfi kézilabda-Eb rendezése kapcsán elmondta, a megépítendő nagy rendezvénycsarnokra más okokból is szüksége van Budapestnek. Jövő héten fognak beérkezni az árajánlatok, de 101,5 milliárd forint alatt kell hogy legyen a megvalósítás költsége, 20 ezer férőhelyes kell legyen.

Az Andy Vajna által hagyott űr betöltésre most kísérletet tesznek, Káel Csaba lesz az új filmügyi kormánybiztos szeptember elsejétől, de marad a Müpa vezetője is.

Beszélt Merkel látogatásáról is, kiemelte, hogy a német kancellár szerint jól használtuk fel az uniós forrásokat. Gulyás úgy látja, ez segíthet az EU következő hétéves költségvetésének elfogadása során.

A közigazgatási létszámstop kapcsán a köztévé kérdésére azt válaszolta, a területi közigazgatásban nincs létszámstop, a központiben viszont ahol nincs fél éve betöltve egy pozíció, azt csak kormányzati engedéllyel lehet betölteni.

A rezsiutalványnál nem tudják még a költséget, a közfoglalkoztatottaknak nyújtott támogatás kilencmilliárdba fog kerülni. „A gazdasági eredmények függetlenek az önkormányzati választásoktól” – szerinte ennek nincs köze az önkormányzati választásokhoz, de az indokolt, hogy még a fűtési szezon kezdete előtt kiosszák.

Van-e szándék az egyszer használatos műanyagok betiltására? Ha az EU ilyen kötelezettséget írna elő.

A közigazgatási béremelés kapcsán azt mondta, akinek magasabb volt a fizetése, kisebb emelést kapott, akinek alacsonyabb, nagyobbat.

A Microsoft-ügyről azt mondta, továbbra sincs olyan adat, hogy lenne kormányzati érintettség. „Nekünk is az az érdekünk, hogy kiderüljön, a Microsoft vezetői tisztességesen jártak-e el” – fogalmazott.

Trócsányi Lászlót támogatják továbbra is, azt is, hogy azt a portfóiót kapja, amit szeretne (ez most a bővítés).

Mennyire számít békés kampányra az önkormányzati választás előtt? Meg lenne lepődve, ha fehér kesztyűs küzdelem lenne. Felidézte, hogy a pártpreferenciáktól eltérő eredmények szoktak születni, elsősorban nem pártpolitikai döntéseket szoktak hozni a szavazók.

Azzal kapcsolatban, hogy a Népszava szerint nem kapnak plakáthelyeket az ellenzéki pártok, azt válaszolta, hogy a kormány nem foglalkozik plakátértékesítéssel. Ha akarnak, szerinte most is tudnak venni – tette hozzá.

Az utalványt hogy fogják elfogadni fizetéskor, például aki csekken vagy átutalással fizet? Erről a héten fognak részletes tájékoztatást adni.

Van-e a kormánynak listája a hiányszakmákról? A legnagyobb hiány az építőiparban van, de a KSH közöl erről statisztikákat. A kormányhivatalokban szerinte konszolidálódott a helyzet, az átlagos várakozási idő az elfogadható szinten van. Boros Péterné, a köztisztviselők és közszolgálati dolgozók szakszervezetének elnökét szívesen meghallgatná (sérelmezte, hogy nem tud egyeztetni senkivel).

Abban a nyolcadik kerületi tervben, hogy nem kaphatnának önkormányzati lakást a büntetett előéletűeket, nem lát alkotmányos problémát.

Kormányátalakítás nem várható.

A Magyar Nemzet nevű lap kérdésére azt mondta, az, hogy a Liberálisok visszalépnek Karácsony Gergely javára, Zugló jelenlegi polgármestere pedig elfogadta a programjukat, ebben pedig van egy pont az önkormányzati drogliberizációs rendeletekről, azt jelenti, hogy Karácsony és a Liberálisok szövetségének egyetlen oka a drogliberalizáció.

Aki 2019 májusában már nyugdíjas volt, ő kapja a rezsiutalványt. És hogy miért 9000 forint, ennyit bír el az ország teherbíróképessége.

Gulyás szerint Merkel és Orbán ebédjén, amely nem volt sajtónyilvános, egy fél kritikus mondat sem hangzott el Magyarországgal kapcsolatban. Azt is mondta, hogy Merkel is tudja, hogy egyetlen állam is megvétózhatja a következő hétéves uniós költségvetést.

Egy brit milliárdos Instagram-posztja szerint augusztus 20-án nagyszabású rendezvény volt a Karmelita kolostorban, ez hivatalos vagy magánrendezvény volt – kérdezte az Index. Gulás Gergely úgy válaszolt, hogy ő Kolozsváron volt, nem tudja.

Kerpel-Fronius Gábor rendőrségi beidézése kapcsán az ügy ismerete nélkül általánosságban azt mondta, hogy egy közterületen tartott sajtótájékoztató nem eshet a gyülekezési jog hatálya alá, az bejelentés nélkül megtartható.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet esetleges meghosszabbításában a Belügyminisztérium illetékes, egyelőre nem volt szó róla.

Szerinte a közmunkások száma tovább fog csökkenni a jutalom ellenére is, mindaddig, amíg el nem éri azt a szintet, amgí csak azok maradnak, akik nem tudnak elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon. Úgy látja, hogy ez már közel van.

Hableány, Szita Károly ügynökmúltja, Malév GH, Műtők klimatizálása

A Fidesz miért támogat egy olyan múltú embert, mint Szita Károly, aki együttműködött a kommunista állambiztonsággal? – kérdezte munkatársunk, Bodacz Péter. Gulyás szerint a múltjával neki kell elszámolni, Kaposváron pedig 1994 óta mindig megválasztják. Kérdeztük azt is, jelent-e erkölcsi aggályt a Fidesznek. (Az ezzel kapcsolatos dokumentumokat a Magyar Hang hozta nyilvánosságra.) Szerinte minden ügyet külön kell megvizsgálni, azt, hogy okozott-e kárt valakinek. Rámutatott arra is, hogy nem mindegy, az illető kényszerrel lett-e beszervezve, vagy más okból jelentett. A minsztert erre szembesítettük azzal, hogy a lapunk által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint Szita önként, hazafias meggyőződésből szolgált III/II-esként. Gulyás pedig megismételte korábbi szavait.

A Fidesznek nincsenek erkölcsi aggályai a III/II-es múltú Szita Károllyal kapcsolatban - Közreadjuk a dokumentumokat | Magyar Hang

A Hableány tragédiája kapcsán azt mondta kérdésünkre, hogy egyelőre zajlik a vizsgálat, amely személyi mulasztásokat tárt fel eddig. És hogy nem szükséges-e változtatni a szabályozáson? Gondolkodnak-e ezen? „Várjuk meg a vizsgálat végét, ha indokolt és lesznek értelmes javaslatuk, megfontolja a kormány” – mondta.

Azon kérdésünkre, hogy folyik-e belső vizsgálat amiatt, hogy az állami tulajdonú Malév Ground Handling a Wizz Air alvállalkozójaként utasok ezreit verhette át és az ebből befolyt összeggel javíthatták a társaság pénzügyi egyensúlyát, Gulyás Gergely elmondta: az ügyben jelenleg folyik a fogyasztóvédelmi hatósági eljárás. (Az ügyről az Index számolt be.) Ennek lezárulta után, az eredmények ismeretében vizsgálják a társaság belső ügyeit, szükség esetén pedig levonják a személyi konzekvenciákat. Kérdésünkre reagálva kitért arra is: a 2017-ben a kormány által a cég reorganizációjára folyósított 4,6 milliárd forinttal sikerült elkerülni a csődöt. Hogy a pénzt konkrétan miként hasznosították, a miniszter nem tudta megmondani. Az uniós előírások szerint egyébiránt a piacon működő állami társaság működését az állam nem finanszírozhatja csak úgy, szervezetfejlesztésre, reogranizációra, modernizációra azonban szigorú feltételek mellett adható állami forrás.

A műtők klimatizásásával kapcsolatban informátoraink szerint ma reggel is 25-27 fok volt több műtőben, a hőmérséklet pedig óránként 1 fokkal emelkedik. A kormány felé hány kórház jelezte eddig, hogy problémái vannak? – kérdeztük. Gulyás közölte, nem tud róla, hogy eddig hány hányan jelentkeztek, de ezek nem is hozzá, hanem más intézményekhez futnak be.

Azzal kapcsolatban, hogy több intézmény megfenyegette a szivárogtató alkalmazottait, és hogy a kormány megvédi e ezeket az embereket, úgy válaszolt, hogy az intézmányvezetők felelőssége, hogy ne legyen ilyen probléma.

Megkérdeztük azt is, jogerős ítélet ellenére miért nem adja ki az Emmi a kórházi fertőzési adatokat. Gulyás kérdésünkre azt mondta, hogy az ítéleteket végre kell hajtani, de ő nem az Emmi, végrehajtást kell kérni.

Frissítés:

A kormányinfó után alig egy órával telefonon hívta szerkesztőségünket az Emmi Sajtó és Kommunikációs Főosztályának vezetője, Császár Attila, aki arról tájékoztatott: téves a kormányinfón feltett kérdésünkben foglalt állítás, miszerint nem adták ki a fertőzésekre vonatkozó információkat. Ezzel szemben a valóság az, hogy augusztus 6-án mintegy negyvenezer oldalnyi dokumentumot juttattak el a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezetnek. A Kúria hosszú pereskedés után júniusban kötelezte a minisztériumot a TASZ által kért adatok átadására. Az üggyel kapcsolatos korábbi cikkünket ITT olvashatja.