A Paks II-t akadályozó EP-s ajánlást a magyar parlamentnek is benyújtják, miután az EU-ban megszavazta a Fidesz

A Paks II-t akadályozó EP-s ajánlást a magyar parlamentnek is benyújtják, miután az EU-ban megszavazta a Fidesz

Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs (Fotó: Szél Bernadett/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Benyújtja az Európai Parlament kedden elfogadott ajánlását – amely negatívan érinti Paks II-t és az ellenzék által következetesen „orosz kémbanknak” nevezett Nemzetközi Beruházási Bankot – a magyar parlamentnek is több ellenzéki képviselő. Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs jegyzi majd az indítványt. – Jöjjön a színvallás. Kint megszavazta a Fidesz, akkor lássuk, mit lép itthon a 133 „bátor” – fogalmazott Szél Bernadett.

Lapunk is beszámolt róla, hogy az Európai Parlament kedden délután 637 igen, 13 nem szavazat és 26 tartózkodás mellett fogadta el az Ukrajnával kapcsolatos ajánlását. A dokumentumnak van több olyan pontja is, amely érinti a magyar-orosz kapcsolatokat. Például a paksi bővítést, a következő bekezdésben: „A Parlament emellett felszólítja a tagállamokat, hogy szüntessenek be minden nukleáris területen folytatott együttműködést Oroszországgal, különösen a Roszatommal és leányvállalataival, és vonják vissza a Roszatom valamennyi leányvállalatának működési engedélyét”. Továbbá azt is javasolják az EP-képviselők, hogy minden tagállam tiltsa ki a Budapesten is működő, kémbankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bankot.

– Orbán Viktornak 12 éve az a célja, hogy Magyarországot betolja Putyin mellé. Épp most omlik rá az egész rendszer: Putyin öleléséből nem tud szabadulni, de közben folyamatosan hátrál, 24 órán belül kénytelen volt rábólintani Ukrajna gyorsított EU-tagságára, a Roszatom-románc lezárására és a bankárnak álcázott orosz kémek kidobására – közölte Szél Bernadett. Szerinte a miniszterelnöknek egyikhez sem fűlik a foga, de itt és most nincs sok választása.

Leszögezte azt is, hogy a választás tétje egyre világosabb: az egyik oldalon a háborús agresszor Moszkva áll, a másikon pedig az a lehetőség, hogy befejezzük a keleti kalandozást, és visszaintegrálódunk oda, ahova tartozunk.

A háborúról szóló percről percre tudósításunkat itt olvashatja!