Karácsonyék az ellenzéki többséget elolvasztó szekszárdi képviselő kizárásáról tárgyalnak

Karácsonyék az ellenzéki többséget elolvasztó szekszárdi képviselő kizárásáról tárgyalnak

Zaják Rita (Fotó: Zaják Rita / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elkezdődött Zaják Ritának, a szekszárdi közgyűlésbe a Párbeszéd párt tagjaként bejutó képviselő kizárásáról szóló tárgyalás. Ő az az önkormányzati képviselő, aki márciusban kilépett a helyi ellenzéket tömörítő Éljen Szekszárd (ÉSZ) frakcióból, amivel elolvadt a szövetség egyfős közgyűlési többsége. A történtek előzménye, hogy Ács Rezső fideszes polgármester előbb tanácsnoknak nevezte ki Zaják Ritát, majd alpolgármestert akart belőle csinálni, de ezt sem a Fidesz, sem az ÉSZ frakció nem támogatta.

A helyben jelentős, személyeskedő vitákat kavaró lépés a Párbeszédnél is kiverte a biztosítékot, a párt ugyanis felfüggesztette Zaják Rita párttagságát. Információink szerint az önkormányzati képviselő ügyének tárgyalása az előző héten kezdődött, a párt Etikai és Fegyelmi Bizottsága ugyanis a napokban összeült, döntést azonban nem hozott. Azt, hogy az eljárás nem zárult le, kiderül a Párbeszéd érdeklődésünkre küldött rövid tájékoztatásából is.

Zaják Rita lapunknak megerősítette az információnkat, miszerint nem vett részt az Etikai és Fegyelmi Bizottság ülésen. Mint mondta, augusztus 16-án kapott értesítést, hogy elindult az eljárás vele szemben, és felszólították, hogy jelenjen meg 24-én Budapesten a bizottság előtt. Mint mondta, azért nem tudott részt venni az ülésen, mert külföldön tartózkodott, amit már a levél kézhezvételének napján is közölt a párttal. Majd a nyaralásáról e-mailben írta meg észrevételeit.

A képviselő az ellenzéki frakcióból való kilépést azzal magyarázta, hogy a helyi ügyekről kialakult belső viták, és egyes politikai lépések miatt nem tudott együttműködni az ÉSZ frakciójával.

Felvetésünkre, miszerint ma is helyes döntésnek tartja-e, hogy elfogadta Ács Rezső polgármester tanácsnoki felkérését, Zaják Rita azt felelte: értékek és elvek mentén végzi képviselői munkáját 2010 óta. Ennek mentén választott korábban politikai közösséget is. – A politikai közösségem jelenlegi politikai kényszereit ugyan tudomásul veszem, ám emiatt nem kívánom feladni az elveimet. A tanácsnoki felkérés elfogadásával számomra fontos ügyek megvalósítása vált lehetővé. Egyszerű, jó dolgokat csinálhatok a helyiek érdekében – magyarázta.

Kérdésünkre, hogy lehet-e hitelesen ellenzéki úgy, hogy együttműködik a Fidesszel, és elfogadta a fideszes polgármester tanácsnoki ajánlatát, úgy felelt: a tanácsnoki megbízatása ugyan valóban a Fidesszel való együttműködést jelent, de ennek az együttműködésnek az a lényege, hogy így van lehetősége előremozdítani helyi ügyeket. – Nem elsősorban ellenzéki akarok lenni, hanem ügyekért dolgozó helyi képviselő – fejtegette.

– Ha kizár a Párbeszéd a pártból, nem fellebbezem meg – ezt már egy másik kérdésünkre felelte a képviselő. Arra, hogy függetlenként folytatná, vagy belépne egy másik pártszervezetbe, azt felelte, hogy egyelőre nem tervezi. Arra a kérdésre, hogy belépne-e a Fideszbe, határozott nemmel válaszolt. – Már csak azért sem, mert lassan 15 éve küzdök a Fidesz rendszere ellen – jelezte.

Újabb felvetésünkre, miszerint ha kizárják a Párbeszédből, lemond-e a képviselői mandátumáról, úgy válaszolt, hogy nem áll szándékában visszaadni azt, mondván „sokkal többet tettem az ellenzékért, mint azok, akik visszakövetelik tőlem”.

A kizárása esetén szavazna-e az előválasztáson Karácsony Gergelyre, a Párbeszéd és MSZP közös miniszterelnök-jelöltjére, a Párbeszéd társelnökére – kérdeztük tőle. – Az eljárás kimenetele erre nincs hatással. Ezért igen, szavaznék – jelentette ki.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy ha a párttagságáról szóló eljárás eredménye nem kizárás lesz, akkor maradna-e a pártban. Úgy felelt: szeret a Párbeszéd közösségéhez tartozni. Ezt azzal indokolta, hogy számára ez az a párt Magyarországon, amely az ő értékrendjét képviseli, ezért szívesen maradna.

Párbeszéd: fenntartják a korábbiakat

Az ügyben megkérdeztük a Párbeszédet, többek között arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi a párt álláspontja a kialakult helyzetről, és mikorra várható döntés. Mint arra fentebb utaltunk, a tájékoztatásuk szerint egyelőre nem született döntés Zaják Rita kizárásáról. A döntés megszületéséig csak a korábban küldötteket áll módunkban nyilatkozni – írták.

Márciusban azt közölték, hogy a párt az ellenzéki pártszövetség tagjaként elkötelezett a kormány- és korszakváltás mellett, hisznek a demokratikus alapvetésekben és a vitákban kikristályosodó, közös értékekben. Éppen ezért sajnálják, hogy olyan nézetkülönbség alakult ki az Éljen Szekszárd Egyesület és Zaják Rita között, amely nem teszi lehetővé a további közös munkát. „A Párbeszéd elnökségének ugyanakkor meggyőződése: mindannyiunk közös érdeke, hogy az önkormányzati munka és a közgyűlési döntések a szekszárdi lakosok akaratát tükrözzék, akik 2019 októberében az ellenzéki képviselők többsége mellett voksoltak. Így zéró tolerancia van minden olyan lépéssel szemben, amely a Fidesz–KDNP, és nem a szekszárdi lakosok érdekét szolgálják”.

Karácsony Gergely egyébként a múlt héten a Szabad Pécsnek úgy nyilatkozott az ügyről, hogy az etikai bizottságnak kell döntést hoznia, de „a párt elnöksége egyhangú szavazással kérte a politikai bizottságot, hogy folytassa le ezt az eljárást, amelynek a vége nem lehet más sajnos, minthogy a felfüggesztett párttagság is megszűnik, és Ritát kizárjuk a pártunkból.”