A Párbeszéd azonnali béremelést és pluszjuttatást követel a pedagógusoknak

A Párbeszéd azonnali béremelést és pluszjuttatást követel a pedagógusoknak

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője interpellál az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. február 15-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 
A Párbeszéd támogatja a közel 150 000 magyar pedagógus jogos és megalapozott törekvéseit: méltóbb munkafeltételeket, méltóbb fizetést – olvasható a párt frakcióvezetője által kiadott közleményben. Tordai Bence közölte: elengedhetetlennek tartják a szakszervezetek által kijelölt 10+45%-os béremelést, emellett sürgetik, hogy minden pedagógus kapjon az éves fizetésének 10%-át kitevő, egyösszegű juttatást. „Mindez ma, pedagógusnapon különösen fontos” – tette hozzá.
 
„Túl azon, hogy gyermekeink, unokáink jövőjét meghatározza a minőségi oktatás, aligha lehetnének időszerűbbek a pedagógusok követelései. Ma Magyarországon megélhetési, szociális és lakhatási válság van, amit tetéz, hogy az Orbán-kormány súlyos megszorítást tervez. Ezt a magyar emberek a pénztárcájukon is érzik majd, különösen azok, akik amúgy is nehezebb körülmények között élnek.
A pedagógusszakma megbecsültsége mind erkölcsileg, mind anyagilag elfogadhatatlan szinten van kormányzatilag: a folyamatosan megalázott tanárok közül sokan az albérletüket sem tudják kifizetni, nemhogy a családjukat eltartani, miközben éjt nappallá téve dolgoznak a társadalmi hasznosság szempontjából kulcsfontosságú területen” – olvasható a Párbeszéd közleményében. 
 
A párt ezért elengedhetetlennek tartja, hogy a pedagógusok azonnali béremelésben és egyösszegű juttatásban részesüljenek. Emellett elítélik a kormányzat azon célját, amely eltörölné bármely szakma, így a pedagógusok érdemi sztrájkjogát. „A pedagógusok sztrájkja jogos, a kormányzat ezt nem lehetetlenítheti el: tárgyalófélnek kell tekinteni az oktatásban, nevelésben dolgozókat és megoldani a problémáikat” – közölte a frakcióvezető.
 
„Ez a 24. óra, cselekednünk kell! A pályaelhagyás és az elvándorlás kockázata a pedagógusok körében nagyon magas, ezért most van az utolsó esélyünk megállítani és megfordítani a közoktatás színvonalának drasztikus romlását. Ezért a Fidesz-KDNP által elfogadott, a pedagógussztrájkot ellehetetlenítő törvényt utólagos normakontroll kezdeményezésével az Alkotmánybíróság elé juttatjuk, ahol a testület megsemmisítheti ezt a vérlázító jogszabályt” – tette hpzzá Tordai Bence.