A Párbeszédből a DK-ba igazolt politikus: A kis pártok ideje lejárt

A Párbeszédből a DK-ba igazolt politikus: A kis pártok ideje lejárt

Szücs Balázs VII. kerületi önkormányzati képviselő, alpolgármester (középen) a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióba igazolt

Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Először hallgatott az eszére a szíve helyett – így magyarázta érdeklődésünkre Szücs Balázs a főváros VII. kerületének önkormányzati képviselője, alpolgármester, hogy miért fordított hátat a Párbeszédnek és lépett be a Demokratikus Koalícióba (DK). A politikus egyike azoknak, akik a közelmúltban léptek át valamelyik ellenzéki pártból a DK-ba. Az érkezését november közepén jelentette be az ellenzéki formáció.

– A lépés az áprilisi országgyűlési választások óta érlelődött bennem. A kampányt a Párbeszéd egyik kampányfőnökeként dolgoztam végig. Fel kellett ismernem, hogy a Fidesz korlátlan mennyiségű pénze és végtelen mennyiségű energiája országos szinten nagyon nehezen legyőzhető. Azóta még világosabb lett, hogy a negyedik kétharmad korszakában az önkormányzatok jelentik a normális, demokratikus viszonyok utolsó bástyáit. Mivel 2023 már az önkormányzati választások előkészítéséről fog szólni, a Párbeszédben nem láttam a stratégiát, a kitörési lehetőséget – fejtette ki.

Szücs Balázs szerint az ellenzéknek komoly változásra van szüksége, ha nyerni akar. – Ha pedig változást akarunk, akkor változnunk kell, ha kell ilyen személyes döntések árán is. A negyedik kétharmad korszakában nincs már helye egyéni érzékenységnek. A kis pártok ideje lejárt, a szétszórt ellenzék helyett koncentrálni kell az erőket. Ennek lehetőségét érzem a DK-ban – magyarázta.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy miért érzi úgy, hogy nem sikerült a Párbeszédnek elérnie a célját. – Összesen 13 éven át voltam a Párbeszéd közösségének a része, de nem sikerült a zöld gondolatot, a fenntarthatóságot, mint a mai politikumot meghatározó eszmét vonzó politikai alternatívává tenni és az erre alapozó szervezetet egy 20 százalékos párttá építeni. Ettől nagyon messze voltunk – mondta. Úgy érzi, a kerületi munkában van felelőssége, a képviselői munkáját is szeretné folytatni 2023 után is. Ehhez viszont egy egyszázalékos párt nem kellő háttér. Egy 20 százalékos párt viszont igen – jelentette ki.

Mivel 2013 és 2019 között a Párbeszéd hálózatának építésével foglalkozott, van rálátása arra, hogy milyen problémákkal küzdenek a kis ellenzéki szervezetek. Szücs Balázs szerint a Párbeszéd már nem tudta eredményesen kiépíteni a vidéki szervezeti struktúráját a 2010 utáni orbáni világban, megváltozott média-viszonyok közt.

Azt tapasztalta, hogy 2014-ben létrejött az úgynevezett összellenzéki szavazó, akinek mindegy, melyik ellenzéki pártra adja a voksát, csak ne Orbán Viktor legyen a miniszterelnök. Ebből nagyon nehéz pártot szervezni, különösen, hogy egyre kevesebb ember kockáztatja a társadalmi presztízsét és megbecsülését egy párt és annak vezető politikusai melletti nyilvános elköteleződéssel, pláne egy vidéki kis közösségben, ahol ismer mindenki mindenkit. Sokan megelégszenek azzal, hogy a Facebookon megosztják az üzeneteket, de ennél egy eredményesebb közösségben többre van szükség. Arról is beszélt, hogy szerinte a DK-ban ellenben komoly építkezés folyik vidéken is, úgy látja, nagy az összetartás, világosak a célok.

Felvetettük, hogy ezeket az észrevételeit jelezte-e a Párbeszéden belül. Azt felelte, a tisztújítások alkalmával elmondta, folytak is viták a kérdésről, de azt érezte, hogy nem jutnak előrébb.

Mint arról beszámoltunk, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a napokban közölte, minden átlépő szemébe belenéz. Szücs Balázs erre irányuló kérdésünkre azt mondta, ő is beszélt négyszemközt az elnökkel. Ő hívta a pártba.

Arra a kérdésünkre, hogy a korábbi Gyurcsány-kormányt és magát, a pártelnököt illető – egyebek mellett a párt egyházpolitikájáról szóló – kritikáin túllépett-e, a református lelkész Szücs Balázs azt felelte: kétségtelen, hogy egyesek évek óta sportot űznek a gyurcsányozásból. – Lehet őt démonizálni és mindenért őt hibáztatni, nekem egy kicsit már unalmas. Egy idő után azonban mindenkinek el kell döntenie, hogy ilyen országban akar-e élni, vagy egy igazságosabbat, szabadabbat, normálisabbat szeretne-e, amely mindenkinek az otthona. Ma Dobrev Klárának és árnyékkormányának van a legkomolyabb politikai ajánlata az ország számára – korteskedett az erzsébetvárosi alpolgármester új pártja mellett, ahol egyébként a szintén DK-s Niedermüller Péter a kerület vezetője.

Szücs Balázs a Demokratikus Koalícióba való átlépése ügyében kerestük a Párbeszédet is, de cikkünk megjelenéséig a párt nem reagált.