A parlamenti munka bojkottjára kéri az ellenzéket Márki-Zay Péter

A parlamenti munka bojkottjára kéri az ellenzéket Márki-Zay Péter

Márki-Zay Péter és Hadházy Ákos (Forrás: Márki-Zay Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Márki-Zay Péter a közösségi oldalán azt kéri, addig ne vegyenek részt az ellenzéki képviselők a parlamenti munkában, amíg Hadházy Ákos le nem teheti képviselői esküjét.

 – Hadházy Ákos nem tette le az esküt képviselőtársaival 2022. május 2-án, amit meg is indokolt. Álláspontja egyértelmű: a jelenlegi kormány nem tisztességes versenyben nyert a választásokon, becsapta a választókat – kezdi bejegyzését Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere és a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke.

Majd arra kéri a pártvezetőket és frakcióvezetőket, hogy „tegyenek együtt a demokráciáért, tegyenek a jogállamiság felé egy lépést azzal, hogy amíg Hadházy Ákos nem teheti le az esküt, addig felfüggesztik a parlamenti munkát”.

– Felkérem az esküt tett ellenzéki parlamenti képviselőket, hogy ne asszisztáljanak tovább a Kövér László és a Fidesz által diktált szabályokhoz, amíg Hadházy Ákos, a zuglóiak által megválasztott, egyéni mandátumot nyert képviselőtársuk nem tudja megkezdeni a munkáját – fogalmazott Márki-Zay.

Mint ismert, Hadházy Ákos győzött egyéniben, a zuglói választókerületben az április 3-i országgyűlési választáson. Egyetlen ellenzéki képviselőként bojkottálta az alakuló ülést, így nem is tette le a képviselői esküt. Kövér László házelnök azóta már adhatott volna erre lehetőséget, mindezidáig azonban nem tette meg. Így Hadházy Ákos egyelőre nem gyakorolhatja a képviselői jogait, fizetést sem kap, és nem mehet be szabadon a munkahelyére, a napokban keltett feltűnést azzal, hogy turistajeggyel jutott csak be az Országházba.

Az Országgyűlés igazságügyi bizottságában már téma volt az eskütétel, ugyanakkor nem hoztak döntést, arra hivatkozva, hogy meg kell várni a nemzetközi jogi gyakorlatról szóló szakértői jelentést. Ez a Hvg.hu információi szerint el is készült. A birtokukba került dokumentum valójában egy nemzetközi kitekintés, amely egy A képviselői eskü és jogkövetkezményei az európai országok gyakorlatában című, hat oldalas összegzésből és egy másik, 41 ország gyakorlatát részletesen vizsgáló mellékletből áll. A szakértői anyag ugyanakkor még mindig nem tartalmaz semmilyen „céldátumot” Hadházy Ákos eskütételére, de az kiderül belőle, hogy az általános gyakorlat Albániától Észtországon át Törökországig az államok többségében, hogy ha a képviselő nem tud az alakuló ülésen esküt tenni, akkor a következő alkalommal kell ezt általában pótolni.

Erről a témáról is beszélt Hadházy Ákos a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjában, a képviselővel készült adás szeptember 23-án 18 órától hallgatható meg. 

A műsor kedvcsináló előzetesét itt tudják meghallgatni: