A parlamenti szokásjogot felrúgva felfüggesztették Szabó Tímea mentelmi jogát

A parlamenti szokásjogot felrúgva felfüggesztették Szabó Tímea mentelmi jogát

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 25-én. Jobbra frakciótársa, Tordai Bence (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felfüggesztette a parlament Szabó Tímea (Párbeszéd) mentelmi jogát egy magánvádas – rágalmazási, illetve becsületsértési – ügyben. A döntést a képviselők 118 igen, 49 nem és 1 tartózkodás mellett hozták meg, a mentelmi bizottság előzetes javaslatával ellentétesen.

Óbuda korábbi kormánypárti polgármestere azért jelentette fel a Párbeszéd politikusát, mert egy márciusi Facebook-videójában egy pedofil bűncselekménnyel hozta összefüggésbe őt és pártját.

A szavazás eredményének ismertetésekor az elnöklő Jakab István többször korrigálta magát. Latorcai János (KDNP), a parlament alelnöke, képviselői ügyrendi hozzászólásában azt mondta: nem bírálni kívánja az elnököt, de egy határozatot ki kell tudni hirdetni, és a helyzet az, hogy az Országgyűlés Szabó Tímea mentelmi jogát felfüggesztette. Balla György (Fidesz) azt javasolta, hogy a szavazást ne ismételjék meg, a végeredmény nyilvánvaló, kihirdetéskor történt egy szóbotlás, amikor Jakab István a mentelmi jog helyett a szavazati jog felfüggesztéséről beszélt. Ezt követően Jakab István megismételte a kihirdetést a képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről.

Választás rendje elleni bűntett miatt az Országgyűlés szintén felfüggesztette Akopjan Nikogosz örmény nemzetiségi szószóló mentelmi jogát egyhangúlag, 169 igen szavazattal, egyezően a mentelmi bizottság indítványával. A Fővárosi Törvényszék előtt zajló perben a szószóló negyedrendű vádlott. A vád szerint Akopjan Nikogosz a 2014. októberi nemzetiségi önkormányzati képviselő-választáson történő indulás és saját jelölőszervezete győzelme érdekében – másokkal együtt – rávett nem örmény nemzetiségű hajléktalanokat, hogy örménynek vallják magukat és anyagi juttatás fejében vegyenek részt a voksoláson. A választás végeredménye a vádlottak akaratának megfelelő lett.

Nem függesztette fel az Országgyűlés Tordai Bence (Párbeszéd) mentelmi jogát, egybehangzóan a mentelmi bizottság javaslatával. A döntést 13 igen, 145 nem és 7 tartózkodó szavazattal hozta meg a parlament. A budapesti választókerületét megnyerő ellenzéki politikust kormánypárti kihívója perelte be egy Facebook-posztja miatt, amelyben Tordai Bence Putyinnal való üzleteléssel vádolta őt – írta az MTI.

Mint arra a Telex felhívta a figyelmet, Szabó Tímea mentelmi jogának felfüggesztésével a Fidesz egy régi parlamenti hagyományt dobott félre. Az Országgyűlésben bevett, hogy nem szavazzák meg a képviselők egy adott képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, amennyiben magánvádas bűncselekmény miatt kéri azt a parlamenttől az illetékes bíróság. Így a mentelmi bizottság gyakorlata szerint a rágalmazási és becsületsértési ügyekben nem szokták javasolni a felfüggesztést, amit aztán a parlamenti képviselők nem is szavaznak meg.

Bús Balázs szerint Szabó egy videóban róla a becsület csorbítására alkalmas kijelentést tett, amikor azzal tette ki a videót, hogy „a pedofil bűnözők a Fideszben vannak – a Fidesz óbudai jelöltje, Bús Balázs is elhallgatott egy óvodai pedofil bűncselekményt!”.

Szabó Tímea a Facebookon úgy reagált, hogy a bukott fideszes Bús Balázs beperelte, amiért elmondta az igazságot arról, hogy 2019-ben polgármesterként eltitkolt egy óbudai óvodában történt borzalmas pedofil bűncselekményt. „A mai parlamenti ülésen a Fidesz-KDNP fel is függesztette a mentelmi jogomat. Az igazsággal felvértezve, a gyerekek jogait képviselve megyek Bús ellen a bíróságra! Bús – miután 2019 márciusában a rendőrség kiderítette a bűncselekményt – számos e-mailt kapott az óvodavezetőtől, amelyben kétségbeesetten segítséget kért Bústól és az általa vezetett önkormányzattól. De Búsnak fontosabb volt a 2019-es kampányban a népszerűsége és a »botrány« elkerülése, és emiatt inkább nem értesítette sem a bántalmazott óvodások szüleit, sem a családsegítőt, sem a gyámügyet, sem az önkormányzati képviselőket. Senkit. Nem nyújtott segítséget a pedofil bűncselekmény áldozatává vált gyerekeknek! Hát mi ez, ha nem az ügy elhallgatása??” – tette fel a kérdést Szabó Tímea.