A pártok bűzmirigyeik működtetésével tartják távol a kényesebb orrú közönséget

A pártok bűzmirigyeik működtetésével tartják távol a kényesebb orrú közönséget

Fotó: Fidesz Facebook oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Milyen irányba fejlődött az elmúlt évtizedekben a politikai kultúra hazánkban? Ha fejlődött egyáltalán, miért úgy, ahogy? Kik a felelősök ezért? Karácsonyi lapszámunkban e kérdésekről osztották meg neves közéleti szereplők a véleményüket a Magyar Hang olvasóival. Konok Péter, Bojár Gábor, Lukácsi Katalin, Lányi András és Kukorelly Endre is leírta gondolatait.

Részletek a Magyar Hang december 20-i (2019/51-52.) számában megjelenő összeállításunkból!

Konok Péter
Kormány és ellenzék feltételezi egymást, a pártok szektákká válnak. Ez a politikai hatalom legkényelmesebb útja, ahol kormány és ellenzéke egy bizonyos síkon egyszerre a hatalom megtartásának letéteményesei. Ma Magyarországon ilyen egymást kiegészítő hatalomipari szektákként működik a kormányzó Fidesz, és az ellenzéki DK – vezérimádat, személyi kultusz, a hívők teljes kritikátlansága, illetve minden kritika kiátkozása.

Lukácsi Katalin
A NER-t tekintsük – először fejben! – annak, se többnek, se kevesebbnek, mint aminek méltó, egy botlásnak, utána pedig egyenesítsük ki lépteinket. Nemzedékem tagjainak van meg az a tapasztalata, amely mentes már a kádárizmustól, de még ismert mást is, mint a NER. Küldetésünk van.

Orbán maga a kockázat | Magyar Hang

Bojár Gábor
Nem nehéz ugyanakkor belátni, hogy a populizmus erősödésének és politikai kultúra ebből következő züllésének fő oka a társadalom alsó és felső rétege közötti szakadéknak az utóbbi néhány évtizedben bekövetkezett rohamos mélyülése.
És végül még valami: gazdasági sikereinkből fakadó anyagi jólétünket ne viseljük kirívó és bántó arroganciával, de ne is rejtegessük szégyenkezve. Viselhetjük egyszerűen és természetesen, sem nem hivalkodással, sem nem bűntudatot sugalló lelkiismeret-furdalással.

Lányi András
A görény stratégiája fényesen bevált: ma már a politikai pártok pusztán bűzmirigyeik működtetésével tartják távol a kényesebb orrú közönséget az általuk kisajátított (körbevizelt) közhatalomtól.

Kukorelly Endre
A hatalom drog. Egyszerű szintetikus kábítószer, azonnal üt, azonnal függővé tesz, amikor kiürül, nem segít, ha visszaemlékszel rá, milyen volt. Mert nincs mire. Nem volt semmi, a csupasz hatás volt mindössze, nem valaminek („jótett”, alkotás, eredmény) a hatása.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/51-52. számban?Itt megnézheti!