A PDSZ felszólította a tankerületi vezetőt, hogy vonja vissza a kölcseys tanárok kirúgását

A PDSZ felszólította a tankerületi vezetőt, hogy vonja vissza a kölcseys tanárok kirúgását

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium Fotó: Wikipedia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A kollégák eltávolítása az iskolából sokkal nagyobb mértékben csorbítja a tanulók tanuláshoz való jogát és a tankötelezettség teljesítését, mint a polgári engedetlenség idején elmaradt néhány óra – többek közt erre hivatkozva követeli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az érintett Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetőjétől, Marosi Beatrixtól, hogy vegye vissza a Kölcsey Ferenc Gimnázium kirúgott pedagógusait. Mint ismert, öt tanárt azonnali hatállyal küldtek el, mert részt vettek több polgári engedetlenségi akcióban is.

A PDSZ lelevélben arról ír, „megdöbbenve értesült a Belső-Pesti Tankerületi Központ nyilvánvalóan jogsértő lépéséről”. – Tisztában vagyunk azzal, hogy a munkamegtagadást a munkáltató szankcionálhatja, azonban ennek arányosnak kell lenni az okozott kárral. Ez az intézkedés – a jogviszony azonnali megszüntetése – ennek a követelménynek nem felel meg – szögezték le. A szakszervezet szerint az állam már törvénnyel is akadályozza  a pedagógusokat a nyomásgyakorlás végső eszközének, a sztrájknak gyakorlásában, és ez sodorta bele az érintett tanárokat a polgári engedetlenségbe. – Mindezeket figyelembe véve a PDSZ követeli a 2022. szeptember 30-án a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium pedagógusainak személyesen kézbesített, közalkalmazotti jogviszonyuk azonnali megszüntetéséről szóló határozatokat haladéktalanul vonja vissza – zárták levelüket.

A kirúgott tanárok egyébként már jelezték, bírósághoz fognak fordulni.