A PDSZ szerint az iskolaőrség csak tüneti kezelés

A PDSZ szerint az iskolaőrség csak tüneti kezelés

Szűcs Tamás a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet kongresszusán 2018. május 20-án (Fotó: pdsz.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ) nem ért egyet az intézményi erőszakra adott válasz ennyire leegyszerűsítő módjával, amelynek a köznevelési törvény újabb módosítása teremti meg törvényi alapját, s amelyről a mai kormányzati sajtótájékoztatón derültek ki részletek – olvasható a szervezet közleményében.

Az iskolai erőszak sokkal összetettebb kérdés annál, hogysem kizárólag a rendfenntartás eszközével és a büntethetőség kiterjesztésével adjon rá választ egy felelős oktatásirányítás. Ez nem lehet több tüneti kezelésnél, amit elképzelhető, hogy azonnali megoldásként él majd meg az érintettek egy része, ám felhívjuk a figyelmet arra, hogy ha nem tesznek mellé komplex, preventív megoldási lehetőségeket, hatásuk csak ideiglenes lehet. Ezt igazolja számtalan más ország és az ezzel foglalkozó kutatások példája, ahol a hasonló intézkedések meghozatala után visszaállt az erőszak a korábbi szintre, éppen ezért ezeken a helyeken előnyben részesítenek olyan, már Magyarországon is ismert rendszerszintű módszereket, mint például a Békés Iskolák programja – írták.

A szakszervezet szerint nem világos mi alapján választják ki az iskolákat, ahol be akarják vezetni az iskolaőrséget, hogy kapnak-e speciális, az oktatási intézményekben elvárható képzést az iskolaőrök, hogy ki utasíthatja őket, és hogy miért nincs társadalmi egyeztetés ebben a sokakat érintő kérdésben.