„A pedofil nagykövet enyhe büntetése rossz üzenet a társadalomnak”

„A pedofil nagykövet enyhe büntetése rossz üzenet a társadalomnak”

De Coll Ágnes a Fehér Házban az amerikai külügyminiszterrel és Ivanka Trumppal (Fotó: US State Department/Ron Przysucha)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy éve tüntették ki a Fehér Házban a Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni programjának vezetőjét. De Coll Ágnes egyike volt annak a nyolc személynek a nagyvilágból, akik Mike Pompeo amerikai külügyminisztertől és a jelenlegi elnök lányától, Ivanka Trumptól vehették át a Trafficking in Persons Report Hero (vagyis az emberkereskedelemről szóló jelentés hőse) oklevelet. A magyar szakértő tehát azoktól az amerikaiktól kapott elismerést, akik egy nemzetközi pedofilhálózat ellen szervezett akció keretében lebuktatták a perui magyar nagykövetet is. Interjú.

A Baptista Szeretetszolgálat több évtizede foglalkozik az emberkereskedelem áldozataival, sokszor kormányzati szervekkel és külföldi partnerekkel együttműködve, néha a rendőrséggel közös akciókban menekítve ki az érintetteket. Tapasztalata szerint mennyire traumatizáltak a pedofilok áldozatai?
– Életem egyik legmegrázóbb története volt, amikor egy javítóintézetben egy 18 éves lánnyal találkoztam, aki elmesélte, hogy 5 éves korában a szülei prostituáltként futtatták. Ez azt jelentette, hogy felnőttekhez vitték el, azok saját otthonába, hogy azok aztán az ötéves kislányt a szexuális vágyaik kielégítésére használják. Később a kislányt kiemelték a családjából és nevelőszülőkhöz került, akik kiállították az utcára, hogy a testét árulja és késsel is megfenyegették, ha ellenkezni próbált. Ekkor 12 éves volt. Ez a lány a mai napig nem tudott megszabadulni a traumától, ami érte. Küllemét illetően inkább hasonlít egy jól megtermett fiúra, nemi orientációja a lányok irányába fordult. Első ránézésre vagány, fiús és nagyszájú volt, de amikor a parkban leültünk egy padra és mesélni kezdte a történetét, az ölembe kuporodott. Éppen úgy, mint egy ötéves kislány, aki elvesztette a mamáját.

A Baptista Szeretetszolgálatnál védett házakban bújtatjuk el a futtatóik elől azokat az áldozatokat, akiknek sikerül megszabadulniuk az emberkereskedők karmai közül. A házakban első lépésként egy testi-lelki rehabilitációval segítjük az áldozatok felépülését, orvosokkal, pszichológusokkal, lelkigondozó szakemberekkel dolgozunk együtt. A felépülés és a társadalomba való beilleszkedés hosszú évek kemény munkája során tud megvalósulni.

Az elmúlt közel húsz évben azt tapasztaltuk meg, hogy azok a nők, akik szexuális kizsákmányolás áldozatai (hétköznapi néven prostituáltak, vagy akár éppen pornószínészekként dolgoztak), gyermekkorukban mind szexuális vagy fizikai bántalmazást szenvedtek el. Sokan közülük, akiket például kisgyermekként szexuálisan bántalmaztak, a trauma következtében értelmi képességüket illetően megrekedtek azon a ponton, amikor az abúzus érte őket. Akár egy 6–8 éves gyerek szellemi szintjén élik felnőttként az életüket. Mások skizofrén kórképpel rendelkeznek, mert önvédelemből felépítettek maguknak egy másik személyt, akinek a testével nem történik meg az, ami velük igen, és így élnek ők ketten egy testben, két személyiséggel.

Az érintett gyerekek tudatában vannak, hogy mi történik velük a fotózások-filmezések alatt?
– A gyerekek bármire rávehetők: jóra és rosszra egyaránt. Őket a legkönnyebb kihasználni, gondoljunk csak például a gyermekkatonákra. Ami a szexualitást illeti, különösen fontos, hogy mikor jelenik meg egy gyermek életében és milyen formában. Minden egészséges szülő vágya, hogy gyermeke úgy találkozzon a nemiséggel, hogy a legszebb érzelmi kapcsolat fizikai beteljesülése valósuljon meg azáltal, tele gyengédséggel, szeretettel és örömmel. Éppen mostanában indított el Új-Zéland kormánya egy kampányt, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyerekek ne a pornófilmek alapján készüljenek fel a szexualitásra. A pornó azt sugallja nekik, hogy a szex egy gépies, fizikai aktus, amely különféle szinteken leginkább teljesítményorientált. Nem véletlen, hogy meghatározónak tartja egy kormány a gyermekek egészséges szexuális fejlődését, hiszen ők alkotnak majd családot és nevelik fel az újabb generációkat. Gyermekeket pornográf képek vagy filmek elkészítésére rávenni az egyik legnagyobb bűn, amely olyan károkat okoz a gyermekek életében, hogy akár egy emberöltő is kevés arra, hogy meggyógyuljanak.

Mennyire vagyunk érintettek a nemzetközi pedofilhálózatok szempontjából? A magyar állampolgárok között áldozat van több, vagy inkább felhasználó?
– Statisztikai adatok nem állnak rendelkezésre ezen a területen. Magyarországon több ezer gyermek érintett prostitúcióban, igen gyakori a 18 éves alattiak jelenléte itthon és külföldön a szexiparban. A kereslet és a felhasználók sora pedig egyre nő.

Mit gondol arról, hogy Kaleta Gábor 19 ezer pedofil kép birtoklásáért 540 ezer forintos pénzbírságot és egy év felfüggesztettet kapott?
– Azt gondolom, hogy egy ember szexuális orientációja vagy akár aberrációja okán nem vonható felelősségre mindaddig, amíg ehhez kapcsolódóan másokban, leginkább egy gyermekben kárt nem tesz. A képek birtoklásával (különösen ilyen nagy számban) felhasználóként elősegítette azt, hogy a gyermekek szexuális abúzusára épülő iparág virágozhasson. Egy tanult, intelligens, jómódú ember kötelessége segítséget kérni akkor, ha felismeri magában azt, hogy pedofil – azért, hogy ne tegyen kárt gyermekekben még közvetve sem! Hallani olyan gyakorlatot, hogy valaki példát statuálva nyilvánosan felvállalja azt, hogy pedofil, elmondja, hogy megfelelő szakember kezelésére jár és kordában tartja a vágyait, hogy ne váltsa azokat cselekvésre. A mostani büntetést különösen csekélynek gondolom. Rossz az üzenete, engedélyt ad az efféle bűnök elkövetésére, hiszen egy multicégénél egy kezdő diplomás dolgozó havi fizetés alig alacsonyabb, mint a 19 ezer pedofil kép birtoklásáért kiszabott büntetés.

A legnagyobb probléma az, hogy van mit nézegetni – ilyen képek ezerszám készülnek, és amíg van rájuk igény, készülni is fognak. Magyarország kormánya éppen tegnap, július 1-jén helyezte hatályba azt a törvénymódosítást, amely az emberkereskedelem visszaszorításának érdekében tesz különféle módosításokat többek között a gyermekvédelmi törvényben is, amely alapvető célja a fiatalkorúak szexuális kizsákmányolással szembeni védelme. Azt a gyermeket, akit a magyar rendőrség prostituáltként azonosít, mától az emberkereskedelem áldozatának fogja tekinteni és a megfelelő segítséget nyújtó ellátás érdekében azonnal gyermekotthonba vagy zárt gyermekvédelmi intézménybe viheti. Ők többé nem vonhatók felelősségre szabálysértés okán, és a legfontosabb változás, hogy aki szexet vásárol egy 18. életévét még be nem töltött gyermektől, akár pénzért, akár más természetbeni juttatásért cserébe, az börtönbüntetéssel szankcionálható. Ez az előrelépés igen nagy változást jelent Magyarországon. A törvény arra is kitér, hogy akár három év börtönbüntetéssel azok is büntethetők, akik felnőtt prostituáltaktól vesznek szexuális szolgáltatásokat. A módosítások között szerepel az is, hogy megemelték az emberkereskedelem bűncselekményében kiszabható börtönbüntetések éveinek számát.

Tavalyi washingtoni látogatásom alkalmával, amikor a díjat is kaptam, hallottam egy másik megrázó történetet. Egy férfi bíróval volt alkalmunk beszélgetni, akinek specifikus területe a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények. Elmesélte, hogy azért választotta ezt a területet, mert személyes érintettsége van. Köztiszteletben álló, magas pozíciót betöltő édesapja kétéves korában kezdte el őt molesztálni, majd eladni a testét mások élvezete kedvéért. Édesanyját is rendszeresen bántalmazta és terrorban tartotta, így egyetlen lehetősége, hogy megszabaduljon ettől a pokoli élettől az volt, hogy tinédzser korában elszökött a családjától. Elmesélte nekünk azt is, hogy a korai szexuális érintkezések olyan roncsolást végeztek a testén, hogy soha nem lehet vér szerinti gyermeke. Megházasodott és két gyermeket fogadtak örökbe. Azt is elmesélte, hogy 50 éves korára még mindig terápiára jár, mert képtelen elengedni a történetét.