A pesti alsórakpart felújítása két hét múlva kezdődik, a Blaha Lujza téré legkorábban egy hónap múlva

A pesti alsórakpart felújítása két hét múlva kezdődik,  a Blaha Lujza téré legkorábban egy hónap múlva

Gyalogosok a fõvárosi Blaha Lujza téren (Fotó: MTVA/Bizományosi: Turbéky Eszter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Blaha Lujza tér felújítására eredetileg 2,67 milliárd forintos költséggel kalkuláltak, a beérkezett ajánlat alapján azonban ennél mintegy 800 millió forinttal többe kerül a beruházás – derült ki egy mai háttérbeszélgetésen, amelyen a Magyar Hang is részt vett.

A két, közeljövőben induló felújítás régóta esedékes, az eredeti tervek még a Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármestersége idején készültek. Ezeken pénzügyi és más okokból alakított az új városvezetés. A két beruházás közül a Blaha Lujza tér felújítása a nagyobb projekt, még úgy is, hogy az eredeti tervekhez képest jelentősen visszavágták a beruházást anyagi okok miatt (így nem épül meg az új városvezetés által feleslegesnek ítélt pavilonsor, elmarad egy csatlakozó józsefvárosi utca felújítása és az aluljáró belső átépítése – utóbbiakra egy későbbi renoválási ütemben kerülhet sor, például ha a kormány pluszforrásokat biztosít).

A Blaha Lujza tér felújítására eredetileg 2,67 milliárd forintos költséggel kalkuláltak, a beérkezett ajánlat alapján azonban ennél mintegy 800 millió forinttal többe kerül a beruházás. A felújítás így 3,4 milliárd forintba kerülhet. A szükséges pluszforrást egy költségvetési módosítással a fővárosi önkormányzat biztosítja, erről Karácsony Gergely főpolgármester a közgyűlési hatáskörben eljárva dönt a tervek szerint még a mai napon – mondta el Balogh Samu, a városvezető kabinetfőnöke. Újságírói kérdésre az hangzott el, hogy az Európai Beruházási Bank felújításra szánt hiteléből biztosíthatják a hiányzó forrást.

A közbeszerzési eljárás azonban még mindig tart, a Budapesti Közlekedési Központnál (BKK) úgy kalkulálnak, várhatóan június elején tudják lezárni. Ez esetben júliusban megkezdődhet a tér felújítása, amellyel 2022 őszére végezhetnek. Ennek azért van jelentősége, mert a felújításban még idén el kell jutni egy pontig, ami az 1 milliárd forintos állami támogatás lehívásának feltétele.

Zöldebb Blahát ígérnek

A régóta felújításra szoruló Blaha Lujza tér egészen új arculatot kap. Teljesen megújítják a tér felszínét. Zöldebb lesz (9 fát ki kell vágni, 7-et átültetnek és 55-75 újat ültetnek), felújítják a gomba szökőkutat, szigetelik az aluljáró födémjét, és akadálymentes gyalogátkelők is épülnek. Az egykori Nemzeti Színház épületét megidézik majd a felrobbantott épület talajon kialakított kontúrjával és a téren elhelyezendő székek is ezt fogják visszaidézni. Nem alakítják ki viszont a Rákóczi út torkolatánál a tervezett, távlati jövőbe vesző Rákóczi úti villamosvonal megépítése miatt. Elhangzott: bár a kormány nem adott forrást a fővárosnak erre az új villamosvonalra, de a megépítéséről nem tettek le. Ezért úgy készítették elő a felújítást, hogy a Blaha Lujza tér tudja fogadni majd annak mindkét ágát.

Kiderült az is, hogy nem fogják a teret az aluljárónál teljes egészében felbontani, egy-egy autós forgalmi sávot fognak a felújítás miatt lezárni, és a villamosok is járhatnak a felújítás ideje alatt.

Lassabb haladás az alsórakparton

A Pesti rakpart északi, Margit hídtól az Országházig tartó szakaszának (id. Antall József rakpart) felújítása viszont már két héten belül elkezdődik, a beruházás mintegy 1,5 milliárd forintba kerül.

Ezeken a pontokon építenék át a pesti alsórakpartot (Forrás: BKK)

A felújítás eredményeként marad a lépcsős partfal kialakítása, és az új járdával, a holtterek eltüntetésével több helyük lesz a gyalogosoknak. Csillapítják az autósforgalmat – 30 kilométer/órás sebességkorlátozást vezetnek be –, és fákat is ültetnek, illetve azt ígérték, hogy a világörökségi panoráma nem sérül. Az átdolgozott tervek alapján nem dézsákba ültetik a fákat, hanem a talajba. Utóbbi kapcsán azt emelte ki a főpolgármester kabinetfőnöke, hogy ezt az eredeti tervek átdolgozása tette lehetővé. A munkálatokkal idén év végéig kell végezni.