A Pesti Úti Idősek Otthonába is küldenének kórházból kirakott betegeket

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Főpolgármesteri Hivatal koronavírusról tájékoztató honlapjára töltöttek fel dokumentumokat, leveleket arról, hogy az állam által fenntartott kórházak azt kérik, hogy azok a krónikus, idős betegek, akiknél nem megoldott a családi elhelyezés, hadd kerülhessenek az idősotthonokba. A járványgócpontnak számító a Pesti Úti Idősek Otthona vezetője is kapott ilyen felkérést.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma utasítást adott a kórházaknak, hogy tegyék szabaddá kórházi ágyaik egy részét. Ez azt jelentette, hogy több olyan krónikus vagy idős beteg került családja gondozásába, akik eddig szakszerű, egészségügyi ellátásra szorultak.

Mint a honlapon írják: „Ugyan az elmúlt napokban a kormányközeli média előszeretettel hangoztatta, hogy a fővárosi fenntartású idősek otthonaiban nincsenek biztonságban a lakók, az intézmények igazgatói – köztük a Pesti Úti Idősek Otthona vezetője is – levelet kapott, amelyben az állam által fenntartott kórházak azt kérik, hogy azok a krónikus, idős betegek, akiknél nem megoldott a családi elhelyezés, hadd kerülhessenek ezekbe az intézményekbe.”

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes az idősotthonok lakóinak, dolgozóinak, valamint a kórházból kikerülő betegek védelmében a hatályos járványügyi szabályok betartása mellett új ellátottak felvételének tilalmát írta elő az intézményvezetőknek.

Karácsony Gergely főpolgármester pedig levelet írt az országos tiszti főorvosnak, Müller Cecíliának és a fővárosi kormánymegbízottnak, Sára Botondnak, amelyben kérte: tesztek elvégzése nélkül ne lehessen betegeket a kórházból se haza, se más intézménybe küldeni.

Itt tekintheti meg az idősotthonok vezetőinek küldött leveleket: