A Publicus szerint vezet az ellenzék

A Publicus szerint vezet az ellenzék

Ellenzéki pártvezetők a parlamentben (Fotó: Facebook/Jobbik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az összes megkérdezett 40 százaléka támogatná az ellenzéki szövetséget (DK, Momentum, MSZP-Párbeszéd, Jobbik, LMP) a Fidesz pedig 37 százalékra számíthatna egy most vasárnapi választáson – ezt mérte a Publicus legfrissebb, a Népszava számára készített kutatásában. Az adataik szerint 22 százaléknyian egyelőre bizonytalanok, vagy nem akarnak választani, míg a Kétfarkú Kutya Párt 1 százalékon áll.

Rákérdeztek az ellenzéki előválasztásra is, amelyet a kormánnyal szemben álló oldal szavazóinak 74 százaléka tart jó módszernek a Fidesz ellenfeleinek kiválasztására. Az MSZP-Párbeszéd hívei a legelkötelezettebbek 87 százalékkal, ugyanakkor a jobbikosok csak 58 százaléka ért egyet ezzel a formával.

A Publicus kutatása szerint az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek népszerűségi versenyét Karácsony Gergely vezeti, aki egyelőre még nem jelentette be az indulását. A főpolgármesterre a megkérdezettek 23 százaléka voksolna, míg a hétvégén bejelentkezett DK-s, Dobrev Klára 20 százalékot kapna. Jakab Péter a Jobbik elnöke fej-fej mellett áll a független Márki-Zay Péterrel 17 százalékon, Fekete-Győr András, a Momentum elnöke pedig jelen állás szerint 10 százalékra számíthat.

A kormányfő-jelölteket érintően elég más eredmények születtek az elmúlt időszakban. A Nézőpont például azt mérte, hogy Jakab Péter vezet a versenyben. Nemrég a Závecz Research is arra jutott, hogy Jakab Péter a legnépszerűbb a lehetséges miniszterelnök-jelöltek közül az előválasztáson részt venni szándékozó szavazók között. A Medián februárban arra jutott, hogy Karácsony Gergely vezet 39 százalékkal.