A Radnóti tanárai folytatták a polgári engedetlenséget pénteken

A Radnóti tanárai folytatták a polgári engedetlenséget pénteken

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Polgári engedetlenséggel zárta a hetet az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola tantestülete. Mint írják: a sztrájkjog csorbítása miatt folyamodtak ehhez a módszerhez, és azért tiltakoznak mert nem lájták érdemi változás jelét az oktatásban. 

A munkabeszüntetéssel járó tiltakozásban 45 fő vett részt, 45 fő vett rész, további 26 tanár aláírásával támogatta a résztvevőket.

„Mi az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola alulírott dolgozói folytatjuk az előző tanévben felfüggesztett tiltakozásunkat, mivel a kormány képviselőivel folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre, és nem látjuk jelét érdemi változásnak az oktatás terén” – írja tiltakozásában az iskola 66 tanára.

Közleményükben kifejtették, hogy milyen problémák miatt tiltakoznak: többek között az alacsony bérek és az uniós átlagnál jóval magasabb munkaterhelés és a szerintük túl nagy mennyiségű tananyag miatt, illetve azért, mert évek óta nem kerül be annyi fiatal tanár a közoktatásba, mint ahányan nyugdíjba mennek, vagy elhagyják a pályát. Nehézményezték azt is, hogy szerintük egyes tantárgyak esetében nyílt politikai szándékok irányítják a Nemzeti Alaptanterv összeállítását, hogy a központi szabályozás szerint olyan tankönyveket, taneszközöket kell használniuk, amelyek szerintük többségükben nem szolgálják azt, hogy a diákok a 21. században jól használható tudást kapjanak, illetve, hogy a kormányzat képviselői „lenézően, cinikusan kommunikálnak velük, agresszívnek és erkölcstelennek állítják be őket, minden tiltakozásuk mögött politikai szándékot sejtenek”

A tanév kezdete óta több iskolában ismét a polgári engedetlenség eszközéhez folyamodtak a tanárok, vagyis jogszerűtlenül tartottak munkabeszüntetést, amit azzal indokoltak, hogy a jogszerű sztrájkot ellehetetlenítették a nyáron elfogadott törvénymódosítások, amelyek sztrájk alatt is kötelezővé teszik a gyermekfelügyeletet és az órák ötven százalékának megtartását. 2022 elején még a járványveszélyre hivatkozva, kormányrendeletben szabályozta a kormány ilyen módon a sztrájkot, és később ennek a rendeletnek a rendelkezései kerültek át törvénybe.

A pedagógus szakszervezetek már a rendelet ellen is tiltakoztak, Alkotmánybírósághoz is fordultak. A polgári engedetlenségi mozgalom a rendelet hatására kezdődött el. 2022 februárjában tizenkét tanár nem vette fel a munkát a fővárosi Szent László Gimnáziumban, így tiltkozv a kormány sztrájkrendelete ellen, az elkövetkező hetekben pedig országszerte számos intézmény tantestülete vette át ezt a gyakorlatot. Az iskolák falára sok helyen „A sztrájk alapjog” feliratú molinót feszítettek ki. A polgári engedetlenségi mozgalom nem a pedagógus szakszervezetek kezdeményezése, ők továbbra is sztrájktárgyalásokat folytatnak, bár a sztrájkszabályozás változása miatt nehezebb jogszerű, mégis látható munkabeszüntetést szervezni.